Vanavond: Horrorscènes in een Turkse cel

hayesEen film uit 1978 vertelde het verhaal van de 23-jarige student Billy Hayes die in een Turkse cel zat. Nu vertelt Billy zelf zijn verhaal in een nieuwe reeks Locked up abroad van National Geographic.

Locked up abroad vertelt zes nieuwe verhalen van Westerse mensen die in landen als Thailand, Irak en Turkije in de gevangenis belanden. Een van de meest aangrijpende afleveringen gaat over Billy Hayes, een man die in de jaren ’70 in een Turkse cel terechtkwam. Zijn belevenissen waren de grondslag voor de Oscarwinnende film Midnight express.

Controle

In de jaren ’70 woonde de Amerikaanse student Billy Hayes in de Turkse metropool Istanbul, waar hij zijn dagen doorbracht met het roken van hash en het smokkelen ervan. Hij had er echter geen rekening mee gehouden dat de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens verscherpt werden na een terroristische aanslag. Hij werd bij een controle op het vliegveld gepakt met een paar kilo drugs op zijn lichaam en kon voor vijf jaar de bak in.

Mensonterend

Hayes kwam terecht in de Sagmalcylar-gevangenis, die in de film Midnight Express als mensonterend wordt afgeschilderd. Vechtpartijen en verkrachtingen waren er aan de orde van de dag en de bewaarders stelden hem bloot aan martelingen en verkrachting. Geen wonder dat Hayes probeerde te ontsnappen uit deze hel. Dat lukte en uiteindelijk wist hij het veilige Griekenland te bereiken.

Perverse zwijnen

In een interview gaf Hayes tien jaar geleden echter te kennen dat de beelden in de film niet geheel klopten. Het was zeker geen pretje in Sagmalcylar, maar hij was nooit verkracht. Bovendien waren lang niet alle Turken in de gevangenis perverse zwijnen, er zaten ook aardige kerels tussen. Ook andere zaken klopten niet, maar dat had te maken met “wettelijke redenen”. Vijfendertig jaar na zijn geruchtmakende ontsnapping vertelt Hayes in Locked up abroad eindelijk hoe het echt zit.

Zie ook het interview met Hayes.

Locked up abroad: The real midnight express, National Geographic, 4 oktober – 21:00 uur

Bron: TVGids.nl

Lees ook:Turkse cineast wint twee prijzen in Ukraïne
Lees ook:‘Deze film vertelt het verhaal van iedereen in Turkije’
Lees ook:Turkse horrorfilm Dabbe 5 ook in Nederlandse bioscopen
Lees ook:Premier Erdogan afgeschilderd als terrorist in film Closed Circuit
Lees ook:Fetih 1453, ongekend populair

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>