Turkse mannen vertellen waarom ze hun vrouwen vermoorden

honor_killingNieuwe wet werkt averechts

Vorig jaar werden er in Turkije meer dan 200 meisjes en vrouwen om de eer vermoord. Al is er dan nooit een reden voor eremoord, het is toch interessant om eens van de daders zelf te horen hoe hun brein nu precies werkt. In een Britse reportage over het verontrustende aantal eremoorden in Turkije vraagt reporter Ramita Navai aan de mannen zelf wat hen bezielt.

Nazime vermoordde zijn vrouw op gruwelijke wijze omdat hij haar van overspel verdacht. Om de onderhandelingen over de toetreding tot de Europese Unie te bevorderen, voerde Turkije vier jaar geleden een nieuwe wet in. Die legt de doodstraf op aan wie een eremoord pleegt. Maar deze wet heeft ook een averechts effect. De daders worden vindingrijker en dwingen hun slachtoffers tot zelfmoord. Wie wil er immers leven in een hel? Dan liever naar de hemel als ‘eervolle vrouw’.

Zelfs het door mannen gedomineerde rechtssysteem kan hier verraderlijkerwijs aan mee werken. In bepaalde streken, zoals in de stad Batman, is het aantal zelfmoorden onder vrouwen enorm gestegen. De openbaar aanklager van de stad denkt dat een groot deel van de zelfmoorden onder dwang gepleegd werd. Elifs ouders bijvoorbeeld dwongen haar op haar achttiende te trouwen. Omdat ze halsstarrig bleef weigeren, moest ze maar zelfmoord plegen, vond de familie. Ze sloeg op de vlucht.

Zie ook het artikel ‘Turkse vrouwen kansloos, zelfs als maagd’ en het boek ‘Honour Killing: Stories of Men Who Killed’.

Killing for Honour, 21/11, 20:10 uur, Canvas

Zonder eer geen leven

Na het zien van de documentaire kan ik uit de gesprekken met de eremoordenaars hun antwoorden als volgt samenvatten: “Zonder eer is er geen leven mogelijk”. Met onmogelijk doelen zij op een slechte reputatie tot gevaar voor eigen leven. Eergevoel zit diepgeworteld in de cultuur. Het zou interessant zijn om hier eens dieper op in te gaan.

Lees ook:Turkse president Erdoğan shockeert met opvattingen over vrouwen
Lees ook:Waar zijn de kapsters in Turkije?!
Lees ook:Steeds meer gevallen van zelfmoord Noord-Koerdistan
Lees ook:Turkije besteedt aandacht aan sekse gerelateerd geweld
Lees ook:Mysterieuze zelfmoorden onder Aselsan-personeel

35 Reacties // Reageer

35 thoughts on “Turkse mannen vertellen waarom ze hun vrouwen vermoorden

  1. Turk Oglu Turk

    Sizin blogunuzu da sizi de sikerim amina caktigimin serefsiz kustahlari sizi. Hic mi Turkiyeden guzel haber cikmaz amina godugumun bati sevdali örumcek kafali orospu cocuklari sizi. Turkije blog mus, dortdane kürdün namus meselesini burada Türk icadi gibi anlatmanin ne faydasi var gotverenler sizi.

      /   Reply  / 
    1. Frank Bikker

      En nu graag een vertaling, anders gaan mensen automatisch je wantrouwen en misschien wil je dat niet.

        /   Reply  / 
      1. Jenny Theirlynck Auteur

        Ik weet wat er staat. Hij zegt dat hier alleen maar negatieve berichten staan en dingen als dat ik mijn moeder moet gaan neuken enzo. Maar goed, ik laat (bijna) alle reacties altijd staan, iedereen heeft recht op een eigen mening, nietwaar? Overigens staan hier statistisch gezien vooral positieve berichten én daarnaast ook kritische. Ik vind dat het iets over hem zegt dat hij juist zo reageert bij dit bericht.

          /   Reply  / 
  2. Clydo

    Neem een geit, daat die geit vreemd, slacht de geit en eet hem op. Maar laat die meiden verdomme met rust!!! ! Of ga naar school en lees en leer.

    Achterlijke bekrompen boeren die zich verschuilen achter een geloof uit de middeleeuwen, en nog massaal ook. ben ik nou gek ? ik denk het niet.

      /   Reply  / 
    1. Süreyya

      Denk dat jou reactie ook vrij bekrompen is :)
      Ten eerste: lijkt mij het verstandig om te kijken op: aandachtdoetspreken.nl om te zien hoeveel Nederlandse vrouwen om het leven worden gebracht uit jaloezie oa. Alleen word dat geen eerwraak genoemd. Maar goed, moord blijft moord.
      Ten tweede: De nieuwe generatie Turken zien eerwraak iets als van vroeger. Het gene dat het nog weleens voorkomt heb je altijd met sick people on this planet.
      Ten derde: Eerwraak oftewel moorden van je vrouw of zus(je) e.d. voor de eer zie je nergens in de Koran terug komen. Dus laat het even duidelijk zijn dat het meer een cultuur/gemeenschap kwestie is die meerendeels bij Koerden voorkomt. (t’is geen Koerden nijd, want ik heb geen probleem met of van hun ;)

        /   Reply  / 
    2. kara murat

      Clydo \

      Heb jij iets met geiten wat wil je daarmee vertellen want ik begreep helemaal niks van ga zelf eerst naar school en leer schrijven.

        /   Reply  / 
  3. mustafa

    TURKSE MANNEN VERMOORDEN VROUWEN VOOR EER??? wat een leugens DIT ZIJN ALLEMAAL KOERDISCHE MANNEN DIE IN TURKIJE WONEN!!! ik zou het aprrecieren dat de nederlandse media ophoud met dit propaganda tegenover turkije , het word eens tijd dat ze de waarheid spreken dat ” eermoord ” NIET voorkomt bij turkse gezinnen maar voorkomt bij de koerdische gezinnen!!!!

      /   Reply  / 
    1. frank bikker

      Dus nu erkennen Turken dat er wel Koerden bestaan. Vreemd dat ze officieel dan niet eens bestaan en bergturken worden genoemd. Eerwraak bestaat wel degelijk en jammergenoeg komt dit fenomeen op vele plaatsen in de wereld voor.

        /   Reply  / 
    2. Hans

      Koerden zijn Turkse citizens.
      Goodkoepe truc om altijd de Koerden de schuld te geven.

        /   Reply  / 
      1. Ertas

        Ow, ik dacht dat het vrijheidsstrijders waren dat vochten voor een onafhankelijke staat en hiervoor ook in het geheim gesteunt werden door westerse landen. Nu zijn het opeens Turkse citizens? Geweldig hey echt geweldig. Hans, jullie CBS noemt het beestje ook bij de naam he vergeet dat niet jongetje, \”van de surinamers zit zoveel procent vast, van de marokkanen zitten zoveel procent in de uitkering….jongetje

          /   Reply  / 
        1. Hans

          Yep Ertas, en jij hebt daar problemen mee om dingen direct bij naam en toenaam te noemen. Schizofrenic denialists noemt Orhan Kemal Gengiz dat.

            /   Reply  / 
      1. Süreyya

        Klopt helemaal dat het ook bij de Turken gebeurd, wel in mindere mate. Vraagt het aan een Koerdische zelf. Het geeft ook helemaal niet, het is en blijft absurd natuurlijk. Maar ja zoals ik al eerder zei, helaas worden er in Nederland genoeg vrouwen om het leven gebracht omdat ze vreemd gingen oid. Dat word een drama genoemd en zodra het bij een Moslim gebeurd dan word de stempel ‘eerwraak’ wel snel gegeven in de Nederlandse media. Ook bij Narges Achikzei maakte oa Telegraaf de fout om overal eerwraak bij te betrekken. Ze hebben geen idee hoeveel pijn dat heeft moeten doen bij de familie. En achteraf bleek de moordenaar een gestoorde jaloerse vrouw te zijn. Maar de media heeft de familie verder niet gezuiverd en daarmee NL in de waan gehouden dat er ‘zoveel’ eerwraak hier is.

          /   Reply  / 
  4. Pingback: Turkse tweelingzussen plegen samen zelfmoord | Turkije

  5. askin

    volgens mij is frank een koerd :> gotkafali serefsiz

      /   Reply  / 
  6. frank bikker

    Het staat omontstotelijk vast dat mijn familie sinds 1720 kaasjes waren. Ik kan er ook niets aan doen, Askin!!! Ik was een erfgooier. Kijk maar in de Wikipedia.

      /   Reply  / 
  7. ...

    Frank bikker

    Koerden bestaan niet, hebben geen taal, geen geschrift, geen cultuur, geen identiteit, geen geschiedenis en dus ook geen toekomst.
    Het is geen volk maar een samenraapsel van allerlei ondefinieerbare schepsels.

      /   Reply  / 
    1. Hans

      Na 90 jaar van mislukte annilatie politiek, de Koerden bestaan nog steeds met een geschiedenis van 3000 jaar. Maar goed, ik vraag me af wat we met dit soort mensen in Nederland doen, zo vol van haat.

        /   Reply  / 
    2. Hans

      Tjonge tjonge tjonge wat een gebazel. De Turkse TV zend in het Koerds uit, 35 Turkse universiteiten zijn met Koerdische taallessen begonnen alsmede Koerdische geschiedenis etc.

        /   Reply  / 
      1. kara murat

        En toch wordt van verschillende hoeken geschreeuwd dat er geen democratie is in Turkije.

        Terwijl je rechten hebt wat andere landen het niet hebben.

          /   Reply  / 
        1. sulumen kurdu siker

          amuna godumun kurtleri vatansiz ibineler

            /   Reply  / 
  8. frank bikker

    @… Vreemd, dat ik er in het verleden dan toch een paar gekend heb! Volgens mij zou je het 70 jaar geleden in Duitsland ook wel aardig gedaan hebben. Ga lekker verder door het leven met een plaat voor je kop, als je een ander maar niet tot last bent. Ik vraag me trouwens af wat je hier in Nederland doet. Dit is nog altijd een democratie, waar je enkel buitenstelt als je andere mensen ontmenst of neerzet als ondefinieerbare schepsels alsof het ratten zijn.

      /   Reply  / 
  9. niksisverplicht

    Iedereen, heeft het recht om zijn mening te uiten toch??
    We leven toch in Nederland, een vrije land??

    Meestal komt dit bij de koerden voor, ik heb gezien in een programma hoe ze leven, en geloof het of niet het zijn strengere mensen die zulke dingen doen, helaas.

      /   Reply  / 
  10. lalala

    ahum, ik ben zelf een turk en kom op zeg gaan we nou de koerden schuld geven? het gebeurd ongeloooooooofelijk vaak! ja hoor zodra een turkse koerd beroemd is noemen jullie die een turk ma zodra een turkse koerd iets verkeerds doet is het meteen een koerd? pfffff racisten allemaal utanin siz! niet normaal,

      /   Reply  / 
  11. Karim

    OPEENS BESTAAN KOERDEN WEL ??? WAT ZIJN TURKEN TOCH VIEZE RATTEN !

      /   Reply  / 
  12. kara murat

    karim een nobele volk kan je niet vieze ratten noemen.

    als dat jouw opvoeding is wil ik dat niet veranderen.

    Maar in de opvoeding van turken heb je geen eerwraak en meisjes of vrouwen vermoorden dat hebben wij niet.

      /   Reply  / 
  13. Mehmet-Erzincan

    Heb zelf ook zoiets meegemaakt. Het is gewoon een laffe daad,van de man,ouders,broer,neef,oom. Meestal gebeurt eerwraak om roddels. Heel vaak is het meisje of vrouw helemaal niet vreemdgegaan. Zodra een meisje of een vrouw een “slechte” naam heeft moet ze gelijk vermoord worden. Het zijn wel de LAFFE mannen die de meisjes of vrouwen een slechte naam bezorgen. En, daar word dan niet over gerept.

      /   Reply  / 
    1. frank bikker

      Naar mijn smaak heb je volkomen gelijk en dat soort eikels vind je jammergenoeg overal.

        /   Reply  / 
  14. meh

    Is joran van der sloot ook een Turk ?

      /   Reply  / 
    1. frank bikker

      Ha,ha, RAAK!!!!!!!!

        /   Reply  / 
  15. abc

    turken zijn nobele mensen wou je zeggen? alsjeblieft zeg, de turken behandelen tot op de dag van vandaag de koerden als vuilnis, en niemand in Europa kan alle beelden zien van wat de turken nou echt doen met koerden. ik heb het niet over alle turken want er zijn ook natuurlijk turken die anders denken. owja en dat eerwraak niet voorkomt bij turken klopt ook niet dus mensen die hier dingen zeggen , denk even na voordat je iets zegt, en hou vooral je mond als er toch niks zinnigs uitkomt

      /   Reply  / 
  16. mehmet

    Dit gaat helemaal nergens over. Alleen politiek gezeur van mensen die elkaar met modder bekogelen en met een vingertje wijzen naar elkaar zovan zie je wel of maar jij…….. Het gaat om het treurige feit dat mensen vermoord worden die dingen doen wat we allemaal als mensen met elkaar doen. Ongeacht land van herkomst of relegie. Echt te Triest voor woorden.

      /   Reply  / 
    1. Harry Holtor

      Toffe reactie.

        /   Reply  / 
  17. bozkurt

    Deze reactie is voor iedereen die niet eens in Turkije is geweest en niet eens Turkse geschiedenis kennende hoeren kinderen van nederland en iedereen die mijn volk vies noemt kijk eerst naar jullie zelf jullie hoeren kinderen Europa is door Turken 642 jaar in de kont geneukt en ja jullie moeders worden nog steeds door Afrikanen, Turken, Marrokanen, Italianen, Jugoslaven moet ik nog verder gaan!!!hoeren zooi die hier zich zelf verrijkt over de pijn of problemen van anderen vraag jullie je eens af wie jullie vaders zijn!! om ergens over je mening te uiten moet je toch een beetje hebben geinformeerd over wat je praat achtelijke idiooten kijken jullie naar eigen geschiedenis waar hebben jullie niet gestolen suriname java endonesie southafrika en wie is met slavernij begonnen kut zooi dat jullie zijn ik blijf ju8llie soort gewoon neuken tot ik erbij neerval eikels en voor die gene die over koerden beginnen ik ben ook met koerden opgegroeid in de stad en geen een dag heb ik hem scheef aangekeken omdat hij zich koerdisch noet laat deze gezeik als je geen begrip hebt voor mensen die volledig in harmonie leven,zoals hier, maken hoeren kinderen deze problemen in Turkije!! val dood allemaal en JA TURKIJE IS VOOR IEDEREEN DIE ZICH EEN TURK VOELT VOOR DE REST KUNNEN ZE AAN MIJN BALLEN ZUIGEN HOPELIJK ZIJN JULLIE VOL WANT IK GA ZO MAAR NEDERLANDSE VRIENDIN VANAVOND IN DE KONT NEUKEN JA JA LEKKER HOOR

      /   Reply  / 
  18. frank bikker

    Heeft u een sexuele afwijking?

      /   Reply  / 
    1. JoranvdSloot&SanderV

      Frank, vraag het je moeder… die weet daar alles van :)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>