Koerdische zanger Şivan Perwer ‘terug’ in Turkije

Hij was al bijna 40 jaar niet meer in Turkije geweest. Maar vandaag was hij er toch echt. De Koerdische zanger Şivan Perwer (56) sprak vandaag duizenden mensen in de stad Diyarbakır toe. Hij deed dit in het Koerdisch. Een bijzonder moment in de Turkse geschiedenis, want het was jarenlang ondenkbaar om in het Koerdisch een publieke speech te geven. Sterker nog; de muziek van Perwer was vroeger ten strengste verboden.

Een bijzonder trio

Een bijzondere combinatie: de Turkse premier Erdoğan, Şivan Perwer en Mesut Barzani de president van de Koerdistan regio in Irak, met zijn allen bij elkaar. De zanger was vandaag in Diyarbakır op uitnodiging van Barzani en Erdoğan. Erdoğan is in Diyarbakır vanwege lokale verkiezingen die in maart volgend jaar beginnen. De zanger was blij weer in Turkije te zijn en hoopt dat er snel vrede tussen de Koerden en Turken zal zijn. Hij noemde deze unieke samenkomst een stap in de goede richting.

Şivan Perwer was al 37 jaar niet meer in Turkije geweest.

Hij verliet Turkije in 1979. Je kunt het beter vluchten noemen, want Perwer liep groot risico om achter de tralies te belanden. En dat alleen maar omdat hij liedjes maakte over de Koerdische cultuur en de (onderdrukking van de) bevolking. Het was in die jaren ten strengste verboden om zijn muziek in je bezit te hebben. Zijn cassettebandjes werden daarom stiekem verhandeld. Gevaarlijk want je kon in de gevangenis belanden of het kon je je leven kosten.

Duitsland

Perwer vluchtte destijds naar Duitsland en trouwde daar met zijn vrouw en kreeg een zoon Serxwebun. In Duitsland kon hij wel zijn gang gaan, hij bracht daar ook zijn eerste officiële album uit. Hoewel we nu in 2013 leven en Perwer zelfs zijn gezicht weer in Turkije heeft laten zien, kun je in Turkije nog steeds geen CD’s van Perwer kopen. Wel zijn de liedjes te downloaden:

Lees ook:22 Doden in Turkije bij Koerdische protesten
Lees ook:Turkse premier Erdoğan zet Duitsland op z’n kop
Lees ook:Twitter terug in Turkije
Lees ook:Tarkan aangehouden wegens drugsbezit
Lees ook:Eerste videoclip nieuwe cd Ferhat Göçer

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Koerdische zanger Şivan Perwer ‘terug’ in Turkije

 1. turk

  he valt het jullie ook op dat er geen nieuws is wat er allemaal in turkije gebeurt raar?

  dus we zijn echt goed bezig met de koerden

    /   Reply  / 
  1. zwarte pitt

   Beste Turk, ga eerst eens Nederlands leren, wat probeer je nou te zeggen? :)

     /   Reply  / 
 2. Ferhat

  Ik denk dat er een zwart beeld over Turkije wordt gegeven met dit artikel.
  Koerdische liedjes ten strengste verboden, omdat het over de Koerdische cultuur ging? Ik denk dat het eerder over het Koerdisch-nationalisme en haat berichten tegen de Turken ging.
  Maar goed, er wordt niet diep over het onderwerp gegaan…
  Ik kan ook zeggen dat Turks verboden was in Nederland op straat.

    /   Reply  / 
 3. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Ferhat, de cd’s van Perwer waren vroeger verboden om in je bezit te hebben. Nu zijn ze nog steeds niet te koop. Haat berichten tegen Turken? Noem eens een nummer waar dat in voorkomt? Ik hoor het graag..

  Groetjes Tosca

    /   Reply  / 
 4. Ferhat

  Ik kan geen Koerdisch maar op verschillende kranten destijds moest hij voorkomen omdat hij haatzaaiende berichten meegaf op concerten.
  Ahmet Kaya bijvoorbeeld zei dat ook maar dan in het Turks omdat hij geen Koerdisch kon spreken. Hij zei tijdens een concert in Duitsland dat hij zijn auto in het land van de viezerikken heb gelaten…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>