Turkse premier Erdoğan zet Duitsland op z’n kop

De Turkse premier Erdoğan is in Duitsland, in Keulen om precies te zijn. Op dit moment houdt hij een speech voor duizenden Duitse Turken. Hij doet dit in een grote sportarena tegenover zo’n 15.000 aanhangers. Ook veel tegenstanders zijn naar Keulen gekomen, waaronder ook Nederlandse Turken.

Wat doet Erdoğan in Duitsland? Daar is een heel simpel antwoord op. Hij probeert zoveel mogelijk Duitse Turken voor hem te winnen. Zo’n 1.5 miljoen Duitse Turken mogen in augustus meestemmen tijdens de president verkiezingen. Erdoğan ziet het wel zitten om de nieuwe president van Turkije te worden en heeft dus stemmen nodig, ook uit het buitenland.

Je woont in Duitsland, maar je hart ligt in Turkije

Het is voor het eerst dat ook Turken die in het buitenland wonen, een stem mogen uitbrengen voor de (president) verkiezingen. En omdat er veel Duitse Turken zijn die nog altijd met één been in Turkije leven en zich niet altijd geaccepteerd voelen in Duitsland, willen zij graag meedoen met Turkije. Er bij horen. Een Turks meisje vertelde aan de NOS dat Erdoğan haar het gevoel geeft dat ze ‘bij Turkije hoort.’  De Duitse Turken zien in Erdoğan een soort ‘vaderfiguur’ een ‘held’ op afstand.

Of Erdoğan zich daadwerkelijk verkiesbaar gaat stellen, is nog niet officieel bekend gemaakt. Wie weet doet hij dat vanavond tijdens de speech in Keulen.

Tegenstanders van Erdoğan die op dit moment in Keulen zijn, zijn solidair met de slachtoffers van de mijnramp in Soma en dragen mijnwerkershelmen. Er schijnen zo’n 30.000 mensen in Keulen te zijn, die verre van blij zijn met zijn komst.

Lees ook:Elke Turkse stad heet Erdoğan welkom met 101 kogels
Lees ook:Egemen Bagis doet beroep op Turken in Duitsland
Lees ook:Proces ‘Dönermoorden’ in Duitsland begonnen
Lees ook:Koerdische zanger Şivan Perwer ‘terug’ in Turkije
Lees ook:Erdoğan wil Facebook en Youtube verbieden

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Turkse premier Erdoğan zet Duitsland op z’n kop

 1. kenan

  Wat een onzin berichtgeving. Hij is daar op uitnodiging voor het 10-jarig bestaan van een Turkse organisatie in Duitsland.

    /   Reply  / 
  1. Tosca de Jong Auteur

   Hi Kenan, dat klopt. Maar denk je echt dat hij alleen daarvoor speciaal naar Duitsland komt? Heb je net naar de speech geluisterd? Als het alleen om de viering van de Turkse organisatie gaat, waarom heeft hij het dan in zijn speech alleen over de verkiezingen?

     /   Reply  / 
  2. ihsan

   Ach Kenan toch, vind je het vervelend dat media buiten Turkije niet als schoothondjes voor de AKP willen dienen en hun verhaal blind overnemen? Dit was een speech die onderdeel had moeten zijn van een europese verkiezingscampagne. Het gaat ook niet om een ‘organisatie in Duitsland’, maar om een pan-Europese organisatie. Hij zou hierna ook naar Nederland en Frankrijk gaan. Ik weet niet of dat nog doorgaat, of dat hij te bang is om hier zijn hoofd nog te laten zien. Hij was dus in Keulen om stemmen te winnen. En dat is zeker niet gelukt. Volgens de lokale kranten en politie waren er zo’n 50.000 tegendemonstranten en in totaal 18.000 AKP-aanhangers.

     /   Reply  / 
 2. alper

  Er wordt weer een negatieve draai gegeven over de komst van onze democratisch gekozen premier. Ach , jaloezie hee, wie heeft daar geen last van.

    /   Reply  / 
 3. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Alper, je spreekt van ‘onze’ woon je in Turkije of in Nederland?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>