22 Doden in Turkije bij Koerdische protesten

Er zijn al maar liefst 22 doden gevallen in Turkije. Vanmiddag stond het aantal doden nog op 14. Vanavond zijn er opnieuw doden gevallen, waaronder in Mardin. Duizenden Koerden gingen gisteravond de straat op om te protesteren tegen de zwakke houding van de Turkse regering en het Turkse leger tegenover IS. Er waren protesten in grote Turkse steden als Adana, Diyarbakır, Ankara en Istanbul. Ook vanavond gaan mensen de straat op. De meesten doden zijn tot nu toe gevallen in Diyarbakır, waar meer dan 800.000 mensen wonen en  waarvan meer dan 90 procent Koerdisch is.

Turkse Koerden willen naar Kobani

Koerden in Turkije – maar ook in andere landen zoals Nederland – zijn ontzettend kwaad op de Turkse overheid. Zij snappen niet waarom Turkije IS niet aanvalt en de Turkse Koerden niet helpt om Kobani te beschermen tegen IS. De grens bij Kobani zit op slot, Turkse Koerden willen niets liever dan een open grens zodat zij mee kunnen vechten met Koerdische strijders. Abdullah Öcalan (leider van de Koerdische PKK) zei vanuit zijn cel dat de vredesbesprekingen tussen Turkije en de Koerden voorgoed voorbij zullen zijn als Kobani valt.

President Erdoğan

Het belangrijkste punt voor de Turkse president Erdoğan is Assad. Je hoort niemand meer over de Syrische president, maar Erdoğan is hem niet vergeten. Hij moet als het aan Erdoğan ligt zo snel mogelijk afgezet worden. De Turkse regering houdt op dit moment ook rekening met de kans op bomaanslagen in Turkse steden als Istanbul en Ankara, waar IS-strijders gegroepeerd zitten.

Wat vind jij? Moet Turkije ingrijpen?

Lees ook:Erdoğan lijkt nu al grote winnaar verkiezingen
Lees ook:Koerdische rebellen opgeroepen zich over te geven
Lees ook:Politie botst met Koerdische demonstranten in Zuid-Oost Turkije
Lees ook:Vele Koerden gearresteerd in Turkije
Lees ook:Turkije verdenkt Israël van complot met Koerden

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “22 Doden in Turkije bij Koerdische protesten

 1. Gazi

  Het antwoord zou simpel zijn als het alleen om mensenlevens zou gaan.

  Het “onvermogen” van de Syrische overheid om “haar” burgers te beschermen tegen IS, of een oproep te doen voor hulp is cruciaal. Zonder een dergelijke oproep kan er per definitie geen actie op gang komen. Los van het feit of je vind dat de regering van Assad zou op moeten stappen!

  Waarom wordt er niet gedemonstreerd voor de Syrische ambassade om haar burgers in het noorden te ontzetten?! Of om hulp te vragen?

  Ook Nederland kiest ervoor om niet mee te helpen met het bombarderen van doelen in Syrië. Dat is vast niet zonder goede reden!

  Helaas speelt de politiek een te belangrijke rol. Met name alles wat niet in de media komt. Er spelen zoveel dingen mee dat het voor ons onmogelijk is om deze te overzien. Laat staan een oordeel te hebben over het feit of Turkije wel of niet zou moeten helpen.

    /   Reply  / 
  1. Tosca de Jong Auteur

   Hi Gazi, bedankt voor je antwoord. Wat je zegt… helaas speelt de politiek een te belangrijke rol. Het is een zeer complexe en een ontzettende trieste situatie.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>