Film steniging trekt aandacht Turkse vrouwen federatie

Nadat Turkse media berichtten over een krachtige Iraanse film die naar Turkije kwam, besloot een voorname toonaangevende vrouwenrechten federatie een campagne te lanceren.

De Turkse krant Hürriyet besteedde op 12 april voor het eerst aandacht aan de film ‘The Stoning of Soraya’, over de steniging van een vrouw. Sindsdien is de vrouwenrechten federatie van plan de film te steunen. Het waargebeurd verhaal over de Iraanse vrouw Soraya, die dertig jaar geleden werd gestenigd wegens overspel, kwam vorig jaar wereldwijd uit.

İrfan Film, die de filmrechten bezit in Turkije, analyseerde de publieke opinie tegenover mogelijke reacties voordat de film uitkwam. De PR functionaris en psychologisch deskundige van het bedrijf, Nizam Eren, zei: “We ontvingen vele telefoontjes na het nieuws. AFM Cinema, die eerst twijfelde om de film te vertonen, heeft toch besloten het te vertonen in haar 19 theaters. De vrouwenrechten federatie belde ons om te vertellen dat ze ons volledige steun zouden geven”.

De reden om de film te vertonen in Turkije gaf Eren al eerder aan in Hürriyet: “Sommige mensen beweren misschien dat de film een verzet tegen Iran is. Het is onvermijdelijk in deze maatschappij dat iemand doelwit wordt wanneer je tegen waarden ingaat die door sommige subculturen als heilig worden beschouwd”.

Eren zei ook dat de steun van de media en de publieke opinie heel belangrijk waren. “Terwijl we eerst dachten dat het heel moeilijk zou worden om een filmtheater te vinden voor de vertoning, wordt de film nu vertoond in 60 theaters. We hadden het niet kunnen doen zonder de kracht van de media”.

Volgens de deskundige was de film niet alleen gerelateerd aan vrouwen of vrouwenrechten, maar ook aan modernisatie. “Het gaat hier om humaniteit. Er bestond een vrouw die werd vermoord om niets door haar tot aan haar middel te begraven en te stenigen”.

Bekijk ook de trailer:

Bron: Hürriyet Daily News

Lees ook:Turkse cineast wint twee prijzen in Ukraïne
Lees ook:Turkse horrorfilm Dabbe 5 ook in Nederlandse bioscopen
Lees ook:Winactie: kaartjes voor de film RHINO SEASON
Lees ook:Turks-Iraanse film Rhino Season in première
Lees ook:Die Fremde: liefde voor een kind versus familie-eer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>