Turkse vrouwen kiezen massaal voor keizersnede

Bevallen: natuurlijk is het geen pretje, maar om er nou zo tegen op te zien en daarom vrijwillig te kiezen voor een keizersnede? In Turkije is het de normaalste zaak van de wereld. Maar liefst 60 procent van alle bevallingen in Turkije gaat via een keizersnede. En dit getal stijgt alleen maar, want steeds meer Turkse vrouwen kiezen er voor. Turkije staat hiermee op nummer drie (na China en Brazilië) als het land waar de meeste keizersnedes worden verricht.

Turkse vrouwen bang voor bevalling

Veel Turkse vrouwen zijn bang voor een normale en natuurlijke bevalling. Vooral bang voor de pijn. En omdat het in Turkije heel gemakkelijk is om te kiezen voor een keizersnede en artsen het vaak zelfs aanmoedigen, is de keuze voor hen snel gemaakt. Vrouwen uit grote steden als Ankara, Adana, Trabzon, Izmir en Istanbul vinden het heel normaal om voor een keizersnede te kiezen. “Als het kan, waarom zou ik onnodig pijn leiden?” Dit antwoord hoor ik vaak voorbijkomen. De mannen en partners van de vrouwen zijn het daar volkomen mee eens.

Turkse artsen adviseren keizersnede

Het is pijnloos en je kunt zelf de datum uitkiezen. Dat er veel risico’s aan een keizersnede hangen, daar hoor je de artsen niet over. Zij denken voornamelijk aan het geld dat een keizersnede oplevert. Het is namelijk een vrij prijzige ingreep en daar verdienen met name privéklinieken en privéziekenhuizen veel geld mee. In staatziekenhuizen worden minder keizersnedes verricht.

Premier Erdoğan

Premier Erdoğan is overigens helemaal niet blij met al die makkelijk verdiende ingrepen. Als het aan hem ligt krijgt iedere Turkse vrouw minstens drie kinderen (en het liefst meer). Maar een vrouw kan slechts een aantal keizersnedes ondergaan. Hoe mee keizersnedes hoe groter het risico wordt op ernstige complicaties. In 2012 riep Erdoğan dat hij het wil verbieden.

Keizersnedes in Nederland

In Nederland komen keizersnedes op verzoek weinig voor. “Wij informeren zwangere vrouwen over de voor- en nadelen van een keizersnede. Vrouwen die via een keizersnee bevallen hebben een twee keer zo hoog risico op ernstige complicaties en drie tot vijf maal hogere kans om te overlijden aan de ingreep dan vrouwen die vaginaal bevallen”, vertelt Ank Louwes, De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Ook de baby’s die geboren worden via een keizersnede hebben volgens haar een hogere kans op ademhalingsproblemen.

Lees ook:Moeders Turkije vinden dilemma pijnlijker dan geboorte zelf
Lees ook:Turkse president Erdoğan shockeert met opvattingen over vrouwen
Lees ook:Vooroordelen over Turkse vrouwen
Lees ook:Vrouwen willen meer vrijheden voor het dragen van hoofddoek
Lees ook:Kunstmatige bevruchting buitenland voortaan verboden voor Turkse vrouwen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Turkse vrouwen kiezen massaal voor keizersnede

  1. kenan

    Die Erdogan weet wel waar hij het over heeft.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>