Vrouwen willen meer vrijheden voor het dragen van hoofddoek

Het is voor vrouwen in Turkije nog altijd niet toegestaan om een hoofddoek te dragen als zij werken voor de overheid. Vandaag op Internationale Vrouwendag laten Turkse vrouwen hun mening hierover horen. Zij willen overal een hooffdoek kunnen dragen.

Naar de uni met hoofddoek

Ook al is het verbod op het dragen van een hoofddoek onlangs wat verzacht, zo mogen studentes tegenwoordig wel met een hoofddoek naar de universiteit (dit was 10 jaar geleden niet mogelijk). Voor vrouwelijke docenten ligt dit wat lastiger want dit wordt nog (steeds) niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor vrouwen die werken in een overheidsinstelling, voor rechters en artsen.

Er is geen officiële wet die het dragen van een hoofddoek voor bepaalde beroepen verbiedt. Voorvechters en activisten vinden het verbod een schending van de mensenrechten en vinden dat het verbod moet worden opgeheven door middel van wetswijzigingen.

Vroeger

Het verbod op hoofddoekjes dateert uit 1980.Het haar van ambtenaren moest toen gezien worden. Vrouwen die wel een hoofddoek droegen mochten niet voor de overheid werken. Pas in 2010 mochten vrouwen op de universiteiten een hoofddoek dragen. Maar verder is er niet veel veranderd. Politici zijn er nog niet in geslaagd een compromis over de wijze waarop het hoofddoekenverbod te beëindigen te bereiken.

De conservatieve minister Erdoğan wil het verbod graag veranderen. Volgens hem kan een hoofddoekdragende vrouw best een functie als burgemeester vervullen.

Lees ook:Rel om dragen van hoofddoek op Turkse universiteit
Lees ook:Hoofddoek mag nu wel in Turks parlement
Lees ook:Premier Erdogan komt Koerden en vrouwen tegemoet
Lees ook:Een pruik of een hoofddoek, wat is het probleem?
Lees ook:Hoofddoekverbod op Turkse universiteiten afgeschaft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>