Vooroordelen over Turkse vrouwen

In het tv-programma ‘Oude kaas & doner kebab’ ontdekt Hagenaar Henk Bres (60) het ware Turkije. Bres heeft veel vooroordelen over Turkije. Met name over Turkse vrouwen. ,,Ik denk dat alle vrouwen daar een hoofddoek dragen en niet mogen werken van hun man.’’

In de aflevering ‘Emancipatie, vrouwen horen thuis te blijven’ neemt Gülden Ilmaz, presentatrice van AT5, Henk mee naar Istanbul. De Turkse laat Henk zien dat heus niet alle vrouwen thuis zitten in Turkije, er zijn er genoeg met een goed baan. Ze bezoeken samen Nur Ger, deze vrouw heeft haar eigen textielbedrijf, genaamd Suteks. Uitgerekend werken er veel mannen in haar atelier. De onderneemster zegt dat het belangrijk is voor de Turkse economie als meer vrouwen gaan werken. Meer vrouwen aan het werk betekent een stijging van Turkije in de wereldranglijst van grootste economieën ter wereld.

De groep werkende Turkse vrouwen is nog klein in Turkije. De vrouwen die wel werken zijn vaak ondernemer, hebben hoge functies in het bedrijfsleven of zijn hoogleraar.

Ieder meisje wil een gezin

Wat bij Turkse vrouwen en meisjes sterker is als bij Nederlandse, is dat zij niets liever willen dan een gezin wil stichten. Natuurlijk zijn er ook Turkse meiden die hun carrière op nummer één zetten, maar toch droomt het merendeel van de vrouwen over een huwelijk en een gezin. Tot nu toe hoor ik van elk meisje dat zij graag een gezin en kinderen wil. En dit gebeurt – in onze huidige Nederlandse ogen – vrij vroeg. De gemiddelde leeftijd waarop een Turks meisje trouwt is namelijk 23. Al snel volgen kinderen. Premier Erdoğan liet al eerder weten een vrouw het liefst met minstens drie kinderen te zien.  Het is voor Turkse vrouwen lastig om een gezin te combineren aangezien kinderopvang erg duur is en parttime werken nog nauwelijks voorkomt in Turkije.

Wil je de aflevering van Henk zien? Zie de link hieronder:

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1319049

 

Lees ook:Hagenaar Henk Bres op onderzoek in Turkije
Lees ook:Turkse president Erdoğan shockeert met opvattingen over vrouwen
Lees ook:Turkije heeft meer werkende vrouwen nodig
Lees ook:Dodelijk slachtoffer na lawine
Lees ook:Turks echtpaar: ‘Wij hebben een vader- en moederland’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>