Premier Erdogan pareert kritiek over gearresteerde journalisten

De AK-partij heeft iets om zich diep over te schamen. Turkije heeft onder het bewind van Premier Erdogan China en Iran ingehaald als het om het aantal journalisten in gevangenschap gaat.

Momenteel bevinden zich 57 journalisten in een gevangeniscel en er zijn tekenen dat dit getal nog wel eens op zou kunnen lopen. Kritiek is er volop, zoals uit de EU. Marietje Blaak, die namens D66 in het Europees Parlement zitting heeft, vindt het erg alarmerend dat de publicatie van een boek wordt tegengehouden en de schrijver ervan is gearresteerd. Dat dit plaatsvindt in het kader van een onderzoek naar criminele activiteiten verandert daar voor haar niets aan.

Erdogan trekt zich niets aan van de kritiek en pareert het op de zo langzamerhand voor hem typerende wijze. Laatstelijk deed hij dat tijdens een toespraak voor het parlement van Raad van Europa (PACE). Aanleiding was de arrestatie van Ahmet Sik en het in beslag nemen van het manuscript van diens ongepubliceerde boek ‘Het leger van de Imam’. Erdogan: ‘Het is een misdaad om een bom te gebruiken, maar het is ook een misdaad om materiaal te gebruiken waar een bom mee kan worden gemaakt. Als de veiligheidsdiensten weten dat zich op een bepaalde locatie materiaal bevindt om een bom te maken, dienen zij dan niet in te grijpen?’ zei Erdogan tijdens zijn toespraak. Krachtige woorden, maar kennelijk ontgaat het de premier dat een boek van papier is gemaakt en dat papier geen explosief materiaal is.

Kritiek is er ook uit Amerikaanse richting. Ambassadeur Francis J. Ricciardone benadrukte nogmaals dat hij zich zorgen maakt om de persvrijheid in Turkije. Erdogan reageerde wederom weinig subtiel: ‘Laat ze (de Amerikanen) eerst zelf eens bedenken wat democratie is’. Zo langzamerhand is het duidelijk hoe de definitie van democratie eruit ziet voor Erdogan en zijn AK-partij. Democratie komt daar neer op het monddood maken van oppositie door journalisten op te sluiten. Als de VS er zo’n democratie op na zou houden zaten daar meer journalisten in de bajes dan drugscriminelen. Democratie betekent voor de AK-partij verder dat geleidelijk aan alle vitale posities bekleed worden door exponenten uit de beweging rond Fethullah Gülen. Deze in de VS woonachtige islamitische prediker is langs deze weg aan het hoofd komen te staan van de nieuwe ‘deep state’ in Turkije.

Realiseert Erdogan zich niet dat hij zich op deze manier alleen maar in de eigen vingers snijdt? Een paar jaar geleden was er in het buitenland nog alom steun voor het initiatief om militairen en hun civiele handlangers de pas af te snijden, mochten zij er plannen op na houden om tot een volgende staatsgreep te komen. En terecht, want er is alle reden om aan te nemen dat er een dergelijke dreiging bestond in Turkije. Die steun bij het wegnemen van deze dreiging is er nog altijd, maar wordt wel steeds minder. Er is in korte tijd veel veranderd. De Nederlandse Ria Oomen-Ruijten, die namens het Europees Parlement ‘progress reports’ aangaande de toetreding van Turkije tot de EU opstelt, kon het twee jaar geleden nog prima vinden met de AK-partij. De Republikeinse Volkspartij (CHP) beschuldigde haar er toen zelfs van cadeautjes aan te nemen van de AK-Partij. Maar ook mevrouw Oomen-Ruijten begint haar twijfels te krijgen. Over de lange duur van de rechtsgang ten aanzien van de gearresteerde Ergenekon-leden, maar ook over de arrestatie van journalisten. Als gevolg wordt zij nu door Premier Erdogan op de voor hem kenmerkende manier geschoffeerd.

Als het zo doorgaat slaat Turkije onder aanvoering van de AK-partij een weg in waarin het zich steeds meer zal isoleren van de internationale gemeenschap. Dat proces begon in Centraal-Azië en in Rusland. Daar heeft men veel bedenkingen over de activiteiten van scholen en zakenmensen die verbonden zijn aan de beweging rond Fethullah Gülen. Een aantal landen hebben daar om die reden een einde gemaakt aan die activiteiten. Als gevolg zijn de betrekkingen met Turkije er zeker niet beter op geworden. Zo ver zijn West-Europa en de VS, waar de Gülen-beweging zijn activiteiten sindsdien op concentreert, nog lang niet. Maar indirect is er wat dat betreft wel iets op gang gekomen, aangezien de zorgen om persvrijheid in Turkije vooral betrekking heeft op hen die zich kritisch ten aanzien van de Gülen-beweging opstellen.

Bij dat laatste past een kanttekening, want als in Turkije journalisten worden gearresteerd die verbonden zijn aan radicaal linkse kranten of tijdschriften, leidt dit tot aanmerkelijk minder kritiek uit het buitenland. Of zelfs tot geen enkele kritiek. Toch zitten in Turkse gevangenissen tal van medewerkers van linkse kranten op een proces te wachten. Sommigen zelfs al vijf jaar. Over hun lot lijken Marietje Blaak en US Ambassador Ricciardone zich niet op te winden.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Veel kritiek op Turkije vanwege arrestaties journalisten
Lees ook:Nieuwe Koerdische partij actief
Lees ook:Koerdische lessen op Alparslan Universiteit
Lees ook:Levenslang en hoge straffen in Ergenekon-zaak
Lees ook:Excuses van The Daily Telegraph aan Premier Erdogan

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Premier Erdogan pareert kritiek over gearresteerde journalisten

  1. Düsün

    ten eerste wil ik jullie (vermoedelijk ook Turken) wijzen op de enorme positieve veranderingen in jullie eigen land. Nu, ik lees graag objectief nieuws, wetende dat alles wat geschreven wel degelijk een bepaalde ‘subjectiviteitsgraad’ bevat. Hierbij raad ik jullie aan om die criterium eens goed te benaderen en zonodig ook toe te passen op de berichten in de toekomst. Met dit wil ik ook niet zeggen dat Erdogan helemaal foutloos handelt, maar nodig ik jullie uit om uit de schootjes te stappen. Een beetje autoriteit, zelfvertrouwen en vooruitgangsoptimisme kan geen kwaad schoothondjes.

      /   Reply  / 
  2. Sercan

    Dat laatste woordje van jouw reactie is niet echt respectvol te noemen. Maar de kern van je verhaal klopt. Vertrouw Erdogan niet zo snel. De vrijheid die je bezit is na een tijdje belangrijker dan de economische vooruitgang van een land. Turkije moet zich blijven moderniseren en dan vooral qua mensenrechten moet het land zich willen verbeteren. Als dit niet lukt zal vroeger of later de corruptie de overhand krijgen en zal de economie in elkaar storten.

    Dus ja, vraag je eens af wie Erdogan nu echt is. Hij is géén Atatürk en dient zo ook niet behandeld te worden. Wees kritisch!

      /   Reply  / 
  3. Düsün

    meneer, wees gerust ik ben zeer kritisch. Ik heb al vermeld dat Erdogan ook niet foutloos handelt, maar ik stoor mij aan het feit dat dit blogbericht enkel bepaalde aspecten van het verhaal bevat dat zich gisteren afgespeeld heeft in het Europees parlement. Het is enorm eenzijdig en de inhoud is ook niet al te schitterend. Ik volg Turkije nauw op de voeten, ben zelf een rechtenstudent in de Gentse universiteit. De neo-communisten die zich enorm tegen het Turks beleid kanten door het feit dat ze religieus gezind zijn moeten kritisch zijn ook eens opzichzelf projecteren om te beseffen dat hervormingen redelijks linkse gedachten zijn. De fake-o-kemalisten spreken zichzelf tegen. En begin aub niet over een man die 100 jaar geleden geleefd heeft. Anno 2011 kant Turkije met nieuwe maatschappelijke problemen die uit een hele andere opzicht moet benaderd worden dan de aanpak van 100 jaar terug. Leer relativeren and be up to date ;)

      /   Reply  / 
  4. Düsün

    mensen die deze pagina zien.. Dit is niet representatief voor de Turkse jongeren in het algemeen, noch het Turkse volk hier of in Turkije. Wel profileren ze zich als Turkse bloggers. In dit geval hebben we te maken met enkele verdwaalden die denken dat ze de verlichten zijn onder het Turkse volk. Ze zijn zodanig geïsoleerd in hun eigen opvattingen dat ze simpelweg geen enkele handeling van het huidige Turkse beleid neutraal kunnen kwalificeren. Ze noemen zich de Kemalisten, de neo-comministen of in haar lichtste vorm de ‘socialisten’. Wat wel ironisch is is dat onze zogenaamde socialistische vriendjes alle huidige wel degelijk linkse hervormingen blindelings bestempelen als conservatief simpelweg door het feit dat het doorgevoerd wordt door een religieus gezinde beleid. In mijn ogen blijven het opportunisten die voor altijd blind zullen zijn voor de werkelijkheid.

      /   Reply  / 
  5. Cenk

    Wat hebben de opgepakte journalisten gemeen met de AK-partij of Erdogan? Niet Erdogan, maar de rechters hebben die besluiten genomen. (nb: meeste rechters in Turkije zijn Kemalisten)
    Ten tweede, als een journalist criminele activiteiten heeft vertoond, dan is het toch juist heel normaal dat ze getoetst worden voor Vrouwe Justitia. Of mogen journalisten wel de wet overtreden? Hebben zij een bepaalde immuniteit die ik niet ken?
    Ten derde, toen Vakit-journalist Hüseyin Üzmez vrij werd gelaten, werden mensen boos. Wat wilt men nou?
    Ten vierde, ik krijg maar nooit een antwoord op het volgende: Waarom zou de AK-partij kritische journalisten willen opsluiten? Volgens peilingen botsen ze tegen de 50%. Ze staan ver boven nummer twee, CHP. Daarnaast constateer ik dat journalisten/columnisten nu veel meer kritiek leveren op de AK-partij dan voor het begin van Ergenekon-rechtzaak. Als de bedoeling het monddood maken van journalisten is, dan zien dat het juist averechts heeft gewerkt. Erdogan weet dit ook, maar toch gaan de arrestaties door.

      /   Reply  / 
    1. peter edel

      Dag Cenk,
      Vind je dat Ahmet Sik de wet heeft overtreden door te schrijven dat Gülen zijn netwerk tot binnen de Turkse politie heeft uitgebreid? Ik weet niet zeker in hoeverre hij daarmee het gelijk aan zijn kant heeft (al kan ik me er veel bij voorstellen). Maar ik vind wel dat Sik het recht heeft om daar over te publiceren, als hij er reden toe ziet. Dat past in een democratie, iets waar de AK-partij kennelijk niets van begrepen heeft. Goed, ik ken het argument dat Sik zou zijn ingefluisterd door het Ergenekon-circuit. Maar wat dan nog? Als hij opgeroepen had tot moord of een staatsgreep was het iets geweest. Maar dat heeft hij dus expliciet niet gedaan. Ik heb respect voor Sik, omdat hij een van de weinige onafhankelijke journalisten is in Turkije. Waar het op neer komt is dat zijn arrestatie een waarschuwing is aan anderen die de vuile was over Gülen buiten willen hangen. Uit betrouwbare bron weet ik namelijk dat er nog andere publicisten zijn die wat dit betreft plannen hebben. Met alle respect, maar de vergelijking met Hüseyin Üzmez raakt echt kant noch wal. Die man werd vrijgelaten nadat hij was gearresteerd voor de verkrachting van een veertienjarig meisje! Dat je daar geen melding van maakte in je reactie vind ik veelzeggend. Wil je echt zo ver gaan door verkrachting van een minderjarige gelijk te stellen aan kritiek op Gülen? Overigens zal ik later iets schrijven nav je andere reactie, waarin je antwoord gaf op mijn eerdere vraag. Ik ben nu even met iets anders bezig. Groet, Peter.

        /   Reply  / 
      1. Cenk

        Dag Peter,
        Natuurlijk heeft Ahmet Sik niet de wet overtreden door te schrijven over Gülen. Het is ook niet verboden om een boek te schrijven over Gülen. Dat is nou precies wat ik jou probeer uit te leggen. Ahmet Sik is niet opgepakt omdat hij over Gülen schreef, maar omdat hij andere dingen heeft gedaan dat verboden is bij wet. Er is al zoveel gezegd en geschreven geschreven over Gülen, dat de bijdrage van Ahmet Sik hieraan niets voorstelt. Ik heb het nog niet helemaal afgelezen, maar tot zover ik gelezen heb, en wat ik van mijn vrienden heb gehoord die het wel helemaal hebben gelezen wat in ‘Imamin Ordusu’ staat en gezien de publieke reactie, kan ik alleen maar concluderen dat er niets spectaculairs of nieuws staat in het boek. Zoals Gülen ook in een reactie liet weten, het is nutteloos om boeken te verbieden in tijdperk als deze met toegang tot internet en dergelijke. Geen enkele journalist in Turkije is opgepakt vanwege wat hij of zij heeft geschreven. Waarmee worden ze dan beschuldigd? De beschuldigingen kunnen samenvoegt worden onder deze categorieën: lid zijn van een verboden organisatie, propaganda verspreiden voor een verboden organisatie, uitlekken van staatsgeheimen, fraude plegen en poging tot omverwerpen van de grondwettelijke orde of van een regering. En niet ‘kritisch zijn op Gülen’. Zeer belangrijk is het statement van (ex-)aanklager in het veelbesproken Ergenekon-proces Zekeriya Öz. Hij zei: “Wij hebben de beschikking over geheime bewijsmateriaal die wij niet openbaar kunnen geven vanwege het doorlopende proces”. Het beste is om het proces af te wachten.

        Mijn ‘Hüseyin Üzmez’ opmerking was gericht naar de inleiding van dit artikel. De inleiding geeft de indruk dat het verkeerd is om 57 journalisten gevangen te zetten. De indruk alsof al die journalisten onschuldig zijn. Er valt helemaal niets om op te schamen. Je kan alleen diep schamen over die deel van de journalisten die om de verkeerde redenen vastzitten (als die deel dan ook echt bestaat); en niet om alle 57. Journalisten hebben niet een bepaalde immuniteit, of wel?

          /   Reply  / 
        1. peter edel

          Als er niets nieuws in zijn boek staat, hoe kan hij dan de wet hebben overtreden! Het gaat tegen iedere juridische norm in om de advokaat van een verdachte het bewijs te onthouden dat de aanklager heeft verzameld. Dat is precies wat hier gebeurt. Als Öz echt redenen had om te veronderstellen dat Sik betrokken was bij het plannen van een staatsgreep, waarom krijgt niemand daar dan iets over te horen? Dat is hoogst ongebruikelijk en in tegenspraak met ieder rechtsbeginsel. Ik las laatst een cartoon in een Turkse krant waarbij de rechter zei dat hij het recht had om te zwijgen. Dat drukt het wel zo ongeveer uit. Maar ondertussen, ik weet nu precies wie je bent Cenk. ‘en niet om alle 57. Journalisten hebben niet een bepaalde immuniteit, of wel?’ Sorry, maar aan je Nederlands moet je ook nog werken. Geen touw aan vast te knopen.

            /   Reply  / 
          1. peter edel

            Tjeeh, een vriend van mij zit al vijf jaar in Turkije gevangen zonder enige vorm van proces, omdat hij betrokkenwas bij een krant die door die heerlijke AK-aprtij regering van je verboden is verklaard. Ik steek mijn hand voor hemn in het vuur. Any time! Maar goed, met die opmerking over Hüseyin Üzmez heb je je wat mij betreft echt laten kennen. Ik vertelde mijn (Turkse) echtgenote daar vanavond over. Ze vroeg zich af waarom ik nog tijd aan je besteed.

              /  
          2. Cenk

            Dit is mijn laatste bericht op deze website, want ik heb geen zin in deze ad hominem aanvallen. Ik ervaar de toonzetting als aanmatigend. Ik zeg niet dat er bij jou sprake is van een cognitieve dissonantie, maar wel dat je helemaal niks hebt begrepen van mijn opmerking omtrent Hüseyin Üzmez. Ik heb nergens een verkrachting van een minderjarige gelijkgesteld aan kritiek op Gülen. Ik schrijf zo snel, dat ik zo nu en dan ook taalfouten maak. Daarnaast knip ik (op een niet al te zorgvuldige wijze) mijn reacties om het zo kort mogelijk te maken. Ik constateer ook taalfouten in jouw reacties, maar daar heb ik nooit wat van gezegd, omdat ik on topic wilde blijven en dat wij al lang niet meer studeren aan een uni. Ik hoop dat je vriend gauw vrij komt en ik wens jou en je vrouw het allerbeste. Veel succes verder.

              /  
  6. Düsün

    Laat mij nog eens duidelijk maken dat deze zogenaamde linkse strekking enorm grijpt naar een beleid van 100 jaar geleden. Voel je het al aankomen? Links staat voor progressivisme, terwijl progressivisme ‘openstaan voor veranderingen’ betekent. Spreken onze socialistjes dan hun eigen niet tegen terwijl ze beweren dat ze een linkse strekking zijn? Wat onze ‘verlichte’ vriendjes begrijpen onder de onderschijd tussen links en rechts komt quasi volledig uit de foute redenering voort dat rechts enkel gelijkgesteld wordt met religiositeit terwijl links meer staat voor laïcisme. Ze vergeten dat dit slechts een factor en dat het veel wijder is dan dat. Zoek de grondwetswijzigingen op, laatste doorgevoerde elementen, kunt u mij één element neerleggen die duidelijk wegstapt van progressivisme? Ik vrees van niet. Daarom nodig ik al mijn ‘verlichte, linkse, ideale’ vriendjes uit om uit hun cocon te stappen om alles neutraal te kunnen kwalificeren. Kortzinnigheid is voor niets goed/

      /   Reply  / 
  7. werner

    Ik heb het idee dat Turkije klangzaam afzakt naar een Islamistische republiek zoals Iran. Het afgelopen referendum wat helaas door de AK partij is gewonnen heeft niets te maken met modernisering en democratirering. Het heeft simpelweg met macht te maken. Erdogan wil een islamitische staat en dus ook islamitische rechspraak. En aangezien de turkse rechtspraak tot nu toe (gelukkig) seculier is wil hij dat eerst veranderen. Door het winnen van het referendum kan de AK partij nu rechters benoemen en heel toevallig worden dat zeer religieuze personen. Personen die rechtspraak vanuit de koran doen ipv de wet. Ook de hoofddoeken verbod dat nu nog geld in openbare gebouwen en regeringsgebouwen wil erdogan opheffen.
    Lanzamerhand worden de vrijheden van de Turkse bevolking beperkt, en helaas heeft een meerderheid van die bevolking dat niet door. Totdat het te laat is en de islamitische wereld er weer een extreme republiek bij heeft.:-(

      /   Reply  / 
  8. Halil

    @Werner. Je bent weer onzin aan het uitkramen.

    De referendum had alles met democratisering te maken; weer stap dichterbij een moderner en democratischer Turkije. Ook al denk je van niet. Het heeft niks met een islamitische staat of rechtspraak te maken. Als je Turkije en Turken beter zou kennen zou je dat wel weten. Maar eigenlijk weet jij dat net zo goed. Ik weet niet wat ik moet zeggen tegen types zoals jij. Altijd negatief denken over anderen. Probeer het ook eens van de goede kant te bekijken.

      /   Reply  / 
  9. hans

    Beste,
    die journalisten zijn opgepakt omdat ze deel hebben genomen aan een terroristsche groep genaamd de Erkogonun.. Maar ja als de Oppositie in Turkije opzettelijk foute informatie doorgeeft aan het buiteland, heeft Erdogan het weet gedaan. Het is allemaal zo simpel heren.. Maar wat me her ergst spijt is dat er gelijk stelling genomen wordt zonder dat het onderzocht wordt! In Nederland is het 9 van de 10 keer of zal ik zeggen 10 van 10 altijd een negatieve berichtgeving over Turkije.. Wat je niet kan hebben hoef je toh niet gelijk altijd met modder te gooien!!

      /   Reply  / 
  10. Parl

    Journalisten, schrijvers horen gewoon hun werk te kunnen doen of je met ze nou mee eens bent of niet! Ondanks het feit dat toch positiever ben geworden over de akp vind ik dit soort praktijken toch hoog “je bent voor ons of tegen ons” gehalte hebben waardoor toch n beetje wantrouwend ben. Voor iedereen die zo laaiend is over de akp realiseer ook dat 60% van de turken NIET met ze eens is dus lariekoek om naar het “onwetende buitenland” te wijzen zoals hierboven!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>