Erdogan wordt er moe van

erdogan euIn een verklaring van afgelopen dinsdag heeft Premier Erdogan toegegeven er zo langzamerhand moe van te worden aan ‘de poort van Europese Unie’ te moeten wachten. ‘Dat doen we al vijftig jaar’ voegde hij er aan toe.

De traagheid van het toetredingsproces tot de EU begint Erdogan duidelijk te ergeren. En dan te bedenken dat hij en zijn AK-partij tot de kringen in Turkije behoren die er nog het meeste vertrouwen in hebben dat die toetreding tot de EU er ooit van zal komen. Want veel Turken hebben die hoop al lang opgegeven, terwijl anderen het niet eens meer willen. Erdogan deed zijn uitspraken op dezelfde dag waarop de Europese Commissie Turkije terechtwees omdat er op het gebied van persvrijheid en mensenrechten niet voldoende vooruitgang is geboekt in Turkije.

Daar is op zich overigens veel voor te zeggen, maar in plaats van hier het boetekleed over aan te trekken, permitteerde Erdogan zich de opmerking dat ‘het Turkse publiek beledigd begint te raken door de situatie’. Hij beklaagde zich er over dat de EU nieuwe voorwaarden heeft gesteld sinds de formele onderhandelingen over toetreding zijn begonnen in 2005. Erdogan is verder niet geheel ten onrechte van mening dat aan Turkije zwaardere eisen worden gesteld dan aan andere landen die eerder tot de EU zijn toegetreden.

Het begint er nu inderdaad wat hopeloos uit te zien. Van de 35 door de EU gestelde voorwaarden, heeft Turkije er slechts aan een volledig voldaan, terwijl er aan dertien andere nog wordt gewerkt. Daarmee blijven 21 voorwaarden over waar feitelijk nog aan begonnen moet worden, voordat de EU het groene licht zal geven.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Erdogan bekritiseert Sarkozy over toetreding EU
Lees ook:Turkije en Europa in vicieuze cirkel
Lees ook:President Gül vindt dat Turkije genoeg heeft gedaan inzake Cyprus
Lees ook:PVV verwerpt Turkije-plan van EU-voorzitter België
Lees ook:Toetreding EU verder weg dan ooit

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Erdogan wordt er moe van

  1. Rojin

    Weetje wat ik niet snap, de banken en bedrijven van europa komen allemaal wel rennend naar Turkije gevlucht etc maar ze doen tegelijkertijd wel moeilijk over de toetreding -_-’

    En dat zeg ik als een Koerd-zijnde.

      /   Reply  / 
  2. Hans

    @Rojin: er zijn ongeveer 1840 Nederlandse bedrijven actief in Turkije. Van de Nederlandse banken is alleen ING prominent op de Turkse market. Tegenover 400+ Turkse bedrijven in Nederland waaronder Koç Bank en Garanti bank. Om dit allemaal beter te laten verlopen is er in 1963 de de Ankara agreement ondertekend en in 1995 de Customs Union opgezet (welke Turkije van haar kant nog steeds nier compleet heeft geimplementeert). En eventuele toetreding van Turkije tot de EU zou de Europeanen netto ongeveer 260 miljard euro kosten met alle onoverziene problemen van dien. Denk je nu echt dat Ankara zich ooit zou laten dicteren door Brussels. Een groot land wat zo sterk nationalistisch en militaristisch is hoort niet thuis in een Unie welke is opgericht met de principles: nooit meer nationalisme en militarism.

      /   Reply  / 
  3. John

    Ze zeggen dat Turkije niet Europa ligt maar wat is dan dat deel dat zo groot is als Nederland? Waar ligt Cyprus dan? Waar ligt Malta dan? Waar ligt Franse Guyana dan? Blijkbaar is geografie toch niet zo een belangrijk punt…

    Ze zeggen dat Turkije niet economisch voldoet maar Turkije is op dit moment de snelst groeiende economie van Europa. In de zelfde tijd dat Turkije een voor een de Maastricht criteria behaald, voldoen meerdere EU lidstaten steeds niet meer aan deze deze criteria. Hoewel Turkije geen lid is heeft het per inwoner ook een hogere bnp dan een aantal EU lidstaten.

    en zo kan je doorgaan.. De reden waarom men Turkije niet toelaat is heel simpel Frankrijk wil de macht niet delen met Turkije (& Engeland). Nu hebben Frankrijk en Duitsland het voor zeggen binnen de EU.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>