Erdogan bekritiseert Sarkozy over toetreding EU

Premier Erdogan bekritiseerde zondag in een interview met Euronews de Franse president Sarkozy over zijn oppositie tegen Turkije’s wens om toe te treden tot de Europese Unie.

Verwijzend naar de houding van de Franse president tegenover Turkije’s EU bod zei Erdogan: “Het maakt niet uit wat ze doen of wat voor soort obstakels ze ons opleggen, we blijven geduldig doorgaan”. Tijdens zijn eerste interview met Euronews channel zei Erdogan dat sommige EU-lidstaten niet eerlijk handelden gedurende Turkije’s aanhoudende aanbod tot toetreding.

“Ze zijn bezig Turkije vast te zetten met voorwaarden die niet bestaan in de acquis communautaire (de gemeenschappelijke onderbouw van rechten en plichten die alle lidstaten uit hoofde van de EU bindt). Dit is heel erg fout”, zei Erdogan.

Turkije diende eerst een verzoek in om lid te worden van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), een in 1958 opgerichte internationale organisatie die aan de basis stond van de huidige Europese Unie. De EU stemde in oktober 2005 in om te praten over toelating van Turkije, maar de vooruitgang werd vertraagd.

Het 27 landen tellende EU-blok heeft erop aangedrongen bij Ankara om de relaties met Cyprus te normaliseren en de hervormingen ter verbetering  van mensenrechten en democratie te versnellen.

Frankrijk en Duitsland hebben gezegd dat zij de voorkeur geven aan een “geprivaliseerd partnerschap” in plaats van een volwaardig lidmaatschap voor het hoofdzakelijk met moslims bevolkte land.

Bron: News.xinhuanet.com

Lees ook:Erdogan vecht sancties tegen Iran aan
Lees ook:Europa botst over toetreding Turkije
Lees ook:EU schuld aan crisis
Lees ook:Turkije niet meer enthousiast over EU-lidmaatschap
Lees ook:Turkije en Europa in vicieuze cirkel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Erdogan bekritiseert Sarkozy over toetreding EU

  1. ottoman

    waar is de democratie in dit bericht,voor al de laatse tekst?????

      /   Reply  / 
  2. Frank Bikker

    Sinds wanneer is godsdienst een norm in een democratie? Men meet met 2 maten. Er is inderdaad een groot verschil tussen Turkije en West-Europa. Maar geldt dat niet ook bijvoorbeeld tussen de Baltische staten en West-Europa? Europa is in te korte tijd veel te snel gegroeid?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>