Daniel Cohn-Bendit bezoekt Recep Tayyip Erdogan

Daniel Cohn-BenditAfgelopen maandag legde een delegatie van de Groenen in het Europees Parlement een bezoek af aan Turkije. Daaronder bevond zich Daniel Cohn-Bendit.

Ooit maakte hij naam als een van de leiders van de Parijse opstand in 1968, maar tegenwoordig zet hij zich vooral in ten aanzien van het milieuvraagstuk. Ook de grondwetwijzing in Turkije verdient echter zijn aandacht. Voor de gelegenheid had Cohn-Bendit een ontmoeting met Premier Erdogan.

Hij drong er bij de Turkse regeringsleider op aan dat de nieuwe grondwet van Turkije niet alleen de vrijheid van religie van alle inwoners dient te garanderen, maar ook de rechten van atheïsten moet beschermen. Cohn-Bendit kreeg hierop een positieve reactie van Erdogan. De premier zweeg echter toen de Franse Europarlementariër opmerkte dat hij liefst ook de vrijheid en de rechten van homoseksuelen in de nieuwe grondwet opgenomen ziet worden.

De Koerdische kwestie kwam eveneens aan de orde. Dit bracht Erdogan tot de uitspraak dat hij dit verband een gevecht levert met de Turkse ultranationalisten, wat gezien de situatie in Turkije nogal een open deur was. Wat betreft de situatie rond Cyprus liet Cohn-Bendit aan Erdogan weten dat de Groenen in het Europees Parlement zullen pleiten voor een opheffing van de (economische) isolatie van het Turkse, noordelijk deel van dit eiland.

Omgekeerd verwacht hij van de Turkse regering dat die de havens en luchthavens in Turkije zal openen voor schepen en vliegtuigen uit het Griekse, zuidelijke deel van Cyprus. Die opmerking lag voor de hand aangezien dit punt een belangrijk struikelblok is richting volwaardig EU lidmaatschap van Turkije. Erdogan antwoordde dat daar zeker met hem over te praten viel. Hij hulde zich echter eens te meer in stilzwijgen toen Cohn-Bendit zei dat hij de Turkse militaire aanwezigheid op Noord-Cyprus graag teruggebracht zou zien.

Bron: Peter Edel

Lees ook:President Gül vindt dat Turkije genoeg heeft gedaan inzake Cyprus
Lees ook:Grieks-orthodoxe kerk Cyprus klaagt Turkije aan
Lees ook:Eerwraak en gedwongen huwelijken blijven ernstig probleem
Lees ook:Hoofddoek mag nu wel in Turks parlement
Lees ook:‘Turken moeten voor zichzelf hervormen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>