Turken stemmen vandaag over grondwet

Turkey Referendum

Erdogan en zijn echtgenote Emine arriveren bij een stembureau

In Turkije wordt vandaag het referendum gehouden over een aantal belangrijke wijzigingen van de grondwet die het parlement en de regering meer bevoegdheden geven.

Bijna 50 miljoen stemgerechtigde Turken mogen vandaag hun stem uitbrengen. Verwacht wordt dat de meerderheid voor de wijzigingen is. De stembureaus zijn tot 16:00 uur open. De eerste resultaten van het referendum worden in het begin van de avond verwacht.

Premier Erdogan wil de constitutie in de geest van de democratie hervormen en meteen zijn politieke tegenpolen binnen de strijdkrachten en de rechterlijke macht hun privileges afnemen. Hij stelt dat de wijzigingen noodzakelijk zijn om in aanmerking te komen voor een EU-lidmaatschap.

De oude grondwet stamt uit 1982 en werd opgesteld na een militaire staatsgreep. Met de nieuwe wet wordt het mogelijk om de militairen te vervolgen die destijds de macht grepen.

Bron: Al Jazeera, RTL Nieuws

Lees ook:Turks hof wijst deel hervormingen grondwet af
Lees ook:Turkse president keurt hervorming grondwet goed
Lees ook:Referendum hervormingen Turkije 12 september
Lees ook:Grondwet Turkije: drie stemmen te weinig
Lees ook:Turkije verwacht nieuwe impuls in EU-onderhandelingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>