Grondwet Turkije: drie stemmen te weinig

erdogan (AFP)De Turkse regering moet een tegenslag verwerken bij haar pogingen de grondwet te veranderen.

Een van de meest omstreden grondwetswijzigingen kreeg maandag in het parlement 327 stemmen. Drie stemmen te weinig om de wijziging aangenomen te krijgen en haar in een referendum te mogen voorleggen aan de kiezers. Premier Recep Tayyip Erdogan hield na de tegenvaller de moed er in. ‘Parlementariërs hebben gebruik gemaakt van hun vrije wil.’ Maar een parlementariër van zijn regeringspartij AKP sprak van een ‘grote teleurstelling’.

Erdogans partij heeft 335 zetels in het parlement, net genoeg om de grondwetswijzigingen aangenomen te krijgen. Maar de stemming was geheim en waarschijnlijk hebben acht parlementariërs van de regeringspartij stiekem tegengestemd. Volgens de oppositie hebben deze volksvertegenwoordigers ‘geluisterd naar de stem van hun geweten.’

De grondwetswijzigingen zijn zeer omstreden. Volgens leden van de oppositie zijn de aanpassingen een truc van de regering om meer macht naar zich toe te trekken en zo de rechterlijke macht onder controle te krijgen. De regering, die zijn wortels heeft in de politieke islam, bestrijdt dat. Zij zegt het Turkse politieke stelsel slechts democratischer te willen maken.

Verbieden

De nu afgewezen grondwetswijziging moest het moeilijker maken politieke partijen te verbieden. Onder de huidige wetgeving kan de hoofdaanklager rechtstreeks naar het Constitutionale Hof stappen om een partij te verbieden. Volgens de voorgestelde wijziging zou een parlementscommissie eerst toestemming moeten geven voordat de aanklager zo’n procedure kan starten.

In Turkije zijn de laatste decennia tientallen politieke partijen verboden. Twee jaar geleden ontsnapte de regeringspartij AKP zelf nog maar ternauwernood aan een dreigend verbod.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Turks referendum in september
Lees ook:Turkije past grondwet aan voor EU
Lees ook:Koerden blijven toch in parlement Turkije
Lees ook:Nieuwe Koerdische partij actief
Lees ook:Turkije verwacht nieuwe impuls in EU-onderhandelingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>