Turks hof wijst deel hervormingen grondwet af

Het Turkse Constitutionele Hof heeft enkele hervormingen van de grondwet verworpen. Dat maakte de voorzitter van het hof woensdag bekend. De rechters wezen echter de eis van de Turkse oppositie af om het hele pakket herzieningen ongrondwettelijk te verklaren.

De regerende islamitische partij AKP wil onder meer de macht van het leger en het justitiële apparaat beknotten. De rechters van het hof spraken zich uit tegen de veranderingen die de benoeming van rechters en aanklagers betreffen.

Militaire staatsgreep

De huidige grondwet werd dertig jaar geleden na een militaire staatsgreep opgesteld. Volgens het hof kunnen de Turken zich zoals gepland op 12 september in een referendum over de aanpassingen uitspreken.

Volgens tegenstanders vormen de hervormingen een bedreiging voor het seculiere systeem in het overwegend door moslims bewoonde Turkije. Premier Recep Tayyip Erdogan heeft tegengesproken dat de AKP het land wil islamiseren. Hij stelt dat de hervormingen noodzakelijk zijn om in aanmerking te komen voor lidmaatschap van de Europese Unie.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Referendum hervormingen Turkije 12 september
Lees ook:Turkije verwacht nieuwe impuls in EU-onderhandelingen
Lees ook:‘Turken moeten voor zichzelf hervormen’
Lees ook:Hindernissen bij vervolging Generaal Evren
Lees ook:Turkije past grondwet aan voor EU

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>