Doden bij gevechten Turkse leger en PKK-rebellen

Foto AFPKoerdische rebellen hebben vandaag een aanslag gepleegd op een militaire buitenpost in het Turkse district Semdinli, in een bergachtig gebied waar de grenzen van Turkije, Irak en Iran samenkomen.

Bij de gevechten die daarop ontstonden kwamen acht soldaten en twaalf rebellen om het leven. Dat heeft het Turkse leger gezegd. Nog eens veertien andere soldaten raakten gewond. Turkse gevechtsvliegtuigen voerden vervolgens luchtaanvallen uit op stellingen van Koerdische rebellen in het noorden van Irak.

De rebellen van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, gebruiken het noorden van Irak als springplank voor aanslagen op Turkse doelen. Volgens het Turkse leger houden zich net over de grens met Irak ongeveer vierduizend rebellen schuil. Ongeveer 2500 rebellen opereren vanuit Turkije.

De PKK heeft op 1 juni verklaard het aantal aanslagen op te voeren. De dag ervoor zei de Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan dat zijn oproepen voor een dialoog met de Turkse regering werden genegeerd. Als antwoord op de reeks aanslagen heeft het Turkse leger gevechtsvliegtuigen de lucht in gestuurd om stellingen van de rebellen te bombarderen. Ook werden eerder deze week elitetroepen ingezet om over de grens met Irak achter de rebellen aan te gaan.

Sinds maart dit jaar zijn meer dan veertig Turkse soldaten om het leven gekomen bij aanslagen van de PKK-rebellen. Tenminste honderdtwintig Koerdische rebellen verloren afgelopen maand het leven door luchtaanvallen van het Turkse leger.

Bron: Trouw

Lees ook:Onschuldigen komen om het leven bij luchtaanval
Lees ook:Turkije doet aanval op PKK in Noord-Irak
Lees ook:Drie Turkse soldaten omgekomen
Lees ook:Turkije voert nieuwe luchtaanvallen uit in Irak
Lees ook:Drie soldaten en 12 rebellen gedood in Turkije

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Doden bij gevechten Turkse leger en PKK-rebellen

  1. MHP

    waarom worden ze rebellen genoemd?
    het is TERRORISTEN!!!! waarom is de nederlandse media zo hypocriet?!

      /   Reply  / 
  2. Cees Libanees

    Waar de Turkse regering nu eindelijk haar verantwoordelijkheid oppakt ten opzichte van het Palestijnse volk zal het moeten beseffen dat zij, samen met de Iraakse, Iraanse en Syrische regering een oplossing zal moeten zoeken voor het Koerdische volk.
    Wat Israel doet met de Palestijnen doet Turkije helaas met de Koerden; of gelijke rechten voor de Koerden, dat is dus ook het recht hun taal te spreken en te leren en een eind maken aan de discriminatie van Koerden in Turkije en het Turkse Parlement of een onafhanklijke Koerdische republiek.
    Agressie en geweld leiden uiteindelijk alleen maar tot meer bloedvergieten en (meestal) onschuldige burgerslachtoffers.

      /   Reply  / 
  3. MHP, 15

    Cees Libanees, ik weet niet of je het door hebt, maar er mag allang in Turkije koerdisch gesproken worden. En wie zegt dat ze geen gelijke rechten hebben? Ze hebben hetzelfde recht als iedere Turk in Turkije. En ze worden niet gediscrimineerd in Turkije. En we geven geen een stuk grond. Dat mogen ze lekker verder dromen

      /   Reply  / 
  4. Cees Libanees

    Beste MHP 15, helaas hoor ik van veel Koerdische en Turkse vrienden andere geluiden. Het spreken van Koerdisch is met regelmaat grond om gearresteerd te worden, Koerdische journalisten zijn hun leven niet zeker in Turkije en zeker in het Zuid-Oosten van Turkije worden Koerden gediscrimineerd, ook op de arbeidsmarkt.
    Koerdische kranten worden regelmatig verboden en Koerdische politieke partijen tegengewerkt en/of verboden.
    Helaas.

      /   Reply  / 
  5. MHP,15

    Cees Libanees
    Natuurlijk worden koerdische kranten verboden als ze propaganda maken van de terroristische organisatie pkk

      /   Reply  / 
  6. Ishak

    PKK is opgericht om de vriendschap tussen de turken en de koerden te breken en dat is hellaas gelukt, maar gelukkig zijn er nog koerden die hier in niet getrapt zijn en die nu op de wijze pad zijn. Als we ook van de andere kant bekijken word PKK gebreukt door de turkse vaijanden om een land op te richten zodat zij zelf dat geld van het land kunnen gaan profiteren en neit de koerden. als we naar de aantal gensneuvelde soldaten kijken zijn de meeste soldaten koerden en de nabestaande van de soldaten 100% anti PKK zijn. Wij doden geen koerden we bombarderen ze niet net als Israel.
    Maar als we naar de waarheid kijken van de hele gebeurtenisen in de midden-oosten heeft het niets te maken met onafhankelijke landen oprichten maar het heeft te maken met geld en olie.

      /   Reply  / 
  7. Cees Libanees

    Of ……… luister naar Grup Yorum, de Turkse stem van het Revolutionaire Socialisme, eerlijk, oprecht en opkomend voor de ‘gewone’ man, tegen racisme en onderdrukking !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>