Turkije martelt nog net zoveel als voorheen

turkije-martelt-nog-net-zoveel-als-voorheenZes jaar nadat Turkije een ‘zero tolerance-beleid’ afkondigde op het gebied van marteling, wordt er nog bijna net zoveel gemarteld als voorheen.

Dit zeggen mensenrechtenorganisaties uit het grotendeels Koerdische zuidoosten van het land. De martelingen zijn wel minder zwaar geworden. Om tegemoet te komen aan de eisen voor lidmaatschap van de Europese Unie (EU), breidde de Turkse regering de wettelijke bescherming tegen marteling uit. Marteling is bij wet verboden en er staat minimaal drie jaar celstraf op.

Gevangenen hebben meteen recht op juridische bijstand en mogen nu minder lang worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid. Van deze bepalingen kan worden afgeweken als het om terreurverdachten gaat.

Marteling is echter nog lang niet verdwenen uit Turkije. Volgens de Mensenrechtenassociatie van Turkije (IHD), nam het aantal gedocumenteerde gevallen van marteling consistent af in de jaren na de introductie van het zero tolerance-beleid. In 2008 verdubbelde het aantal echter.

Gegevens voor 2009 zijn nog niet officieel vrijgegeven, maar uit beschikbare gegevens blijkt dat ze iets hoger liggen dan in 2004, het jaar waarin de regerende partij de wetgeving tegen marteling uitwerkte. In dat jaar noteerde IHD 1.040 incidenten.

Mentaliteit

“Het grootste probleem in Turkije is de mentaliteit”, zegt Necdet Ipekyuz, een arts die namens de Mensenrechtenstichting van Turkije (TIHV) gratis medische behandeling verstrekt aan slachtoffers van marteling. “Gearresteerden zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar zo ervaart de Turkse politie dat niet.”

Bron: hbvl.be

Lees ook:Levenslang voor marteling in Turkije
Lees ook:Turkije scoort slecht in corruptielijst
Lees ook:Koerdische lessen op Alparslan Universiteit
Lees ook:Sociologe Pinar Selek vrijgesproken
Lees ook:Visum nodig voor Turkije? E-visums.nl helpt je waar nodig

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Turkije martelt nog net zoveel als voorheen

  1. Pingback: Levenslang voor marteling in Turkije | Turkije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>