PVV wil onderzoek naar eerwraak Turkije

PVV-Europarlementslid Barry Madlener verzoekt de Europese Commissie om een onderzoek naar eerwraak in Turkije.

“Het grote aantal gevallen van eerwraak in Nederland en Duitsland doet het ergste vermoeden voor de situatie in Turkije”, aldus Madlener woensdag. “Waarschijnlijk is het huidige aantal aangiften daar slechts het topje van de ijsberg”. Madlener wijst naar het recente bericht over het 16-jarige meisje dat levend is begraven omdat ze met jongens had gesproken. Door de wraak op het meisje zou de eer van de familie zijn gered.

Aanleiding voor het verzoek is een debat in het Europarlement over de Turkse hervormingen voor toetreding tot de Europese Unie. Madlener betwijfelt of Turkije de eerwraak, als onderdeel van de islamitische cultuur, eigenlijk wel als een probleem beschouwt. De PVV is principieel tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie, omdat de partij het land niet als Europees beschouwt. (De Telegraaf)

Lees ook:Turkije en Europa in vicieuze cirkel
Lees ook:PVV’er eist excuses van Turkse minister
Lees ook:Sophie in ´t Veld (D66): ‘Turkije boekt vooruitgang’
Lees ook:Erdogan bekritiseert Sarkozy over toetreding EU
Lees ook:Geert Wilders beleefd of dom?

24 Reacties // Reageer

24 thoughts on “PVV wil onderzoek naar eerwraak Turkije

 1. Erdogan

  Misschien moet jij je meer zorgen maken om de toenemende aantal alcohol vergiftigingen onder jonge meisjes en jongens in je eigen land, de toenemde aantal familliedrama’s, toenemende pedofiele praktijken in Nederland mr Madlener. Maak je daar eens nuttig voor dombo

    /   Reply  / 
 2. Frank Bikker

  Waar jij het over hebt is waar, maar dan hoef je je ogen niet te sluiten over andere zaken, waarvan eerwraak er 1 van is. Of vind jij eerwraak waar ter wereld dan ook te tolereren? ( ps. ik ben een felle anti-PVVer)

    /   Reply  / 
 3. fatimazohra

  Frank ik deel jouw mening, ik ben een anti-pvv-er.Eerwraak waar ter wereld ook moet afgestraft worden.Vrouwen worden vermoord als de man zijn eer/of dat van zijn familie is aangetast. Wat moeten vrouwen doen als hun eer door hun man en zijn familie is aangetast?
  lijden in stilte?Door blinde woede vergeet men hoeveel ellende er over de kinderen heen komt van de vermoorde vrouw.Niemand heeft het recht een kind van zijn moeder te beroven.
  Dus Erdogan niet zo agressief, ik begrijp dat jij je aangesproken voelt en het pijnlijk is, maar sluit je ogen niet voor de realiteit.

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Ik kom uit een westerse cultuur, maar naar mijn smaak is de eer van iemand altijd van hem/haarzelf. Daar heeft een ander cq de familie/man geen bal mee te maken. Als een partner binnen een relatie de ander bedriegt heeft ie het recht om weg te lopen, maar niet om de ander om te brengen. Dit geldt voor de man zowel als de vrouw. Maar je blijft altijd van een ander af.
   -
   Overigens valt het mij wel vaak op dat de man in zijn eer is aangetast. Je zou bijna denken dat mannen vaak last hebben van een minderwaardigheidscomplex, wat ze moeten compenseren door agressief gedrag.

     /   Reply  / 
 4. Hans

  Elke dag worden er in Turkije vrouwen vermoord, gemiddeld 3. De flauwekul dat dit alleen in de door voornamelijk Koerden bewoonde gebieden in ZO Turkije gebeurdt is aangetoond in studies van TESEF en enkele Turkse universiteiten; de meeste eerwraak vind plaats in Istanboel.
  65% van de Turkse vrouwen hebben te maken met huiselijk geweld, of door hun man of door een van de (mannelijke) kinderen. Dit heeft alles te maken met de zeer sterk militarische en nationalistische schoolsysteem en opvoeding. Daarom ook een zeer intolerante houding naar Joden, Christenen, gays etc. Vrouwen die gescheiden zijn of simpel weduwe zijn, worden daar grote groepen van de Turkse samenleving met de nek aangekeken.

    /   Reply  / 
 5. 1071

  Hans, komop zeg. Waarom heb je het niet over onderzoeken in Nederland dat aantonen dat huiselijk geweld onder autochtonen twee keer zovaak voorkomt? Waarom Turkijen zwart maken, en vooral nadruk leggen op Turken? Zelfs gewelds delicten op homofielen in Nederland blijkt uit jullie eigen onderzoek word vaker gepleegt door Nederlanders dan als moslims…dit zijn feiten Hans, laten we het hierover hebben. Waarom kijken Hollanders altijd naar anderen? Jullie kunnen altijd wel zo losgaan op Turken maar wanneer gaan jullie jullie eigen smerigheden een keer ontdekken, benoemen en probberen op te lossen? Als een Turk zijn vreemdgaande vrouw vermoord is het eerwraak, maar als een Nederlandse politieagent met zijn dienstwapen zijn gezin uitmoord is dit een gestoorde gek? Als Mohamed B. een andere gek vermoord is het een terrorist als Karst T 6 onschuldigen vermoord is het een Gestoorde gek, wanneer gaan jullie hiermee ophouden Hans?

    /   Reply  / 
  1. fatimazohra

   Jammer dat jij zo fel reageerd op Hans.
   Wees realistisch en sluit je ogen niet voor wat erom je heen gebeurd.
   we hebben het nu niet over Hollanders die dit doen en dat doen.
   Het gaat over Turkjie en eerwraak, helaas komt dit vaker voor in de Turkse gemeenschap.Het is legitiem als mannen vreemd gaan? Als de vrouw het doet is zijn eer aangetast, hoe staat het met haar eer,de overdraagbare geslachtsziektes, of behoren vrouwen niet tot het menselijk ras?Wie geeft jouw het recht om over een ander zijn leven te beschikken

     /   Reply  / 
 6. Hans

  anoniem;
  Ik zat iets op te dreunen van TESEF, ken je dat Turkse instituut? Gelukkig maken veel mensen in Turkije zich hier erg druk om. Dit heeft niets te doen met Turkije zwart te maken maar alles met FEITEN.
  En…wanneer zijn Nederlanders en Moslims twee gescheiden groepen.
  Overigens heb ik drie homosexuale vrienden, geboren in Turkije, nu compleet Nederlands (een nationaliteit) en 2 wonen er nu in Amsterdam en een in Miami. De twee in Amsterdam klagen steen over been dat ze door Marrokjes worden lastig gevallen.
  In Holland word er veel opgelost, in Turkije word vooral afgewacht!en…altijd zeer heftig op kritiek gereageerd.

    /   Reply  / 
 7. Anoniem

  Gisteren de film “Die Fremde” gezien een en al over eerwraak, vanavond op de NCRV weer een serie gezien hierover. Ik zeg maar een ding, de islam moet voor eens en altijd uitgeroeid worden, en hiermee de mensen die de islam zo geweldig vinden.

    /   Reply  / 
 8. Fahri

  Anoniem, weet je wat uitgeroeid moet worden? Dat haat dat in jullie genetische structuur geworteld is….. dat moet uitgeroeid worden

    /   Reply  / 
 9. Frank Bikker

  16 jaar geleden is een zeer nabij familielid vermoord door een inbreker. De eerste 2 jaar voelde ik een grote haat tegen de dader die naar mijn smaak nog werd vergroot door de belachelijke lage straf. Maar op een gegeven moment ben ik doorgegaan met mijn leven. De dader interesseerde me geen bal meer. Ik was ijskoud van hem. Ik bemerkte alleen dat die haat mijzelf uitholde.
  -
  Daarom Anoniem en Fahri, misschien hebben jullie het niet door, maar qua ontwikkeling zit je op hetzelfde niveau.

    /   Reply  / 
 10. Rojin

  Het gebeurt niet alleen onder de Turken en Koerden, je zou eens moeten kijken op wikipedia over honorkillings. Het gebeurt zelfs onder boedisten en aziaten.

  Maar het is een feit dat het aantal eerwraak gevallen verminderen over in de wereld. Nu alleen nog het denken van mensen veranderen.

  Iets wat mij irriteerd waarom wordt er alleen op meisjes gelet terwijl het de jongens zijn die de naam van de allochtonen verpesten en zelfs meerdere keren voor het huwelijk doen. En als een meisje een foute beweging maakt dan kan ze het wel schudden.

  Ik geloof dat eerwraak iets is dat alleen heengaat met de nieuwe generaties. Zolang wij leven zullen we telkens weer een artkel te zien krijgen dat over eerwraak gaat en weer een slachtoffer is gevallen.

  Iets wat de mensen vergeten is , dat de familieleden zoiets liever niet doen maar de maatschappij het de familie onmogelijk maakt om te leven waardoor ze uiteindelijk zulke handelingen maken

  Het is niets iets Islamitisch

  In Iragi Kurdistan was er een Christelijke meisje vermoord door haar oom omdat ze contact had met een Islamtische jongen.

  Helaas moet ik zeggen dat het een deel uitmaakt van de cultuur, ook mijn cultuur. T.T

    /   Reply  / 
 11. Hans

  @Rojin; inderdaad komt eerwraak nier alleen onder Turken en Koerden voor maar ook in andere landen met een sterke ‘schaamte cultuur’. Zie hiervoor Wkipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerwraak
  Het is geen Islamitisch verschijnsel maar komt voor 99% voor in Islamitische landen. Hier komt ook tevoorschijn de gedachte dat Islam, in tegenstelling tot Christendom, het niet expliciet verbied. Als je naar Nigeria kijkt dan zie je dat in het Noorden (welke Islamitisch is) voorkomt maar niet in het Zuiden (welke Christian is)niet. Buddhisme staat het vermoorden van een vlieg nog niet toe, laat staan eerwraak..))) Zelfde voor Taoisme. Shintoisme (Japan) staat zelfdoding toe, harekiri). İn India onder sommige Hindoes komt het ook voor maar Kshama en Akrodh twee vd kenmerken van Hindoe Dharm (de eternal law) gaan uit van de gedachte dat je je moet losmaken van ‘bezitterige gevoelens’, juist de voornaamste reden dat eerwraak word ‘beoefent’.

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   De grootst mogelijke onzin Hans, misschien geen eerwraak maar infanticide onder meisjes tot in de baarmoeder komt in India en China veelvuldig voor.Een vrouw is daar alleen wat waard als ze een zoon heeft gebaard. In de jaren 70 ben ik diverse malen in Japan geweest, maar een japanse vrouw is in alle opzichten onderdanig aan de man. Dit valt gewoon op straat waar te nemen. Bijna overal ziet men de vrouw als minderwaardig ten opzichte van de man.

     /   Reply  / 
 12. Istanbul

  Het woord zegt het al, eerwraak…natuurlijk komt dat hier niet voor. Er is geen EER. Nederlanders doen het notabene zowat met elkaars vrouw. Crime Passionel komt hier daarom niet meer zo vaak voor. Wat wel vaak voorkomt zijn gevallen waarbij de man niet meer weet wat hij moet doen als hij altijd rijk is geweest en daarna in de goot beland. Meestal pleegt die niet alleen zelfmoord, maar neemt gelijk zijn vrouw en vooral kinderen mee

    /   Reply  / 
 13. Hans

  @Istanbul: ik zou toch maar eens aan een antropoloog vragen wat ‘eer’ betekent. Je weet ook dat het scheidingspercentage in Turkije 2 x zo hoog is als in Nederland? Dat vrouwen nog steeds benadeeld worden in Turkije? Dat het meppen van vrouwen de gewoonste zaak van de wereld is in anatolia? Noem je dat EER? Mafkees!

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   meppen is altijd minderwaardig!

     /   Reply  / 
 14. Istanbul

  Net zoveel als er in Anatolië word gemept, word er hier betast en verkracht. Meer dan de helft van de vrouwen hier zijn slachtoffer van seksueel misbruik uit de hoek van hun oom of broer of zelfs vader. Ik weet niet of dat zo is, die scheidingspercentage, maar dat geeft wel aan dat vrouwen de vrijheid genieten om hun eigen weggetje te kiezen, zeg dat er dan ook bij, atheïstisch aap.

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Een atheist is dus geen mens? Een typende aap????

     /   Reply  / 
 15. Hans

  @Istanbul…. Gelijk weer schelden?
  Je bedoelt: onder de Turkse gemeenschap word 50% van de vrouwen verkracht, betast en/of uitgescholden voor hoer. Yep, daar heb je volkomen gelijk in.
  Mensen uitschelden voor atheistisch aap geeft iets aan over jezelf, niet over mij. Vanwaar akte.

    /   Reply  / 
 16. Devlet-i Ebediyeti Turkiye

  @istanbul: let aub op je taalgebruik

  @hans: wees een kerel en ga aub niet de woorden van anderen omdraaien als je denkt dat ze gelijk hebben. Toegevenm is een aangeleerd gedrag maar ik vraag me af wat er mis is gegaan bij jou.
  Komt het misschien door je homofiele vriendjes? die hebben ook lange tijd moeite gehad om het toe te geven namelijk.

    /   Reply  / 
 17. Hans

  @ach de Eternal sunshine of Turkeyi aan het woord.)
  Homofiele vriendjes. Da’s een belangrijk gespreksonderwerp van onze Turkse anatolische medemens…Daar waren we vandaag nog niet opgekomen. What’s next, de ‘smerige Joden’?
  Aangeleerd gedrag. Je bedoeld, predictable geleuter hier?.)
  Met mij een m’n vrouw is alles goed, of bedoel je wat anders?
  Troouwens het is tijd voor mijn siesta…garoet

    /   Reply  / 
 18. Hans

  Devlet: je denkt nog steeds dat je anoniem bent hier? Mis.
  Dat je jalours bent op Joden, begrijpelijk: 20 miljoen Joden produceren 100 x meer wetenschap dan 1.7 miljard Noslims…
  Mijn vrouw zoekt nog iemand die haar auto dagelijks schoonmaakt…iets voor jou? Ze is niet echt gemakkelijk ten opzichte van haar anatolische medemens..))

    /   Reply  / 
 19. Hans

  Devlet: sorry, maar knulletjes zoals jij houd ze toch liever ver uit haar gezichtsveld. Opgewonden testeron knulletjes genoeg in Istanbul. Wij wonen en werken beveiligd, gaan beveiligd uit…dus, wat lichaamscontact…alleen een kans op een knal voor je kop van Omer of Tarkan, twee beren van kerels…
  Een aai moet je toch voral van je moeder krijgen, kunnen wij je niet aan helpen, sorry!
  Morgen zal ik je weer wat aandacht schenken. Nu moeten wij toch echt naar een party.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>