EU geeft te makkelijk geld aan Turkije

Europese_CommissieDe Europese Commissie heeft geen duidelijke doelen en prioriteiten bij de besteding van het hulpgeld om Turkije voor te bereiden op het EU-lidmaatschap. Dat concludeert de Europese Rekenkamer.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, geeft sinds 2002 jaarlijks gemiddeld zo’n 500 miljoen uit aan projecten voor Turkse toetreding. Daarbij maakt de Commissie volgens de Rekenkamer alleen onderscheid in de tijd waarin die projecten afgerond moeten worden, niet in het belang dat eraan moet worden gehecht. De tijdschema’s zouden ook nog eens “onrealistisch” zijn.

Uit het verslag blijkt dat de projecten zelf, die vooral bedoeld zijn voor Turkse ministeries, toch vaak succesvol zijn. Volgens de Rekenkamer zijn ze ook „duurzaam”: de onderzoekers gaan ervan uit dat Turkije er ook mee door zal gaan als de EU er geen geld meer voor uittrekt.

Maarten Engwirda, lid van de Europese Rekenkamer, prees vanochtend de inzet van de Turkse autoriteiten, die aanzienlijk groter is dan de inzet van landen op de Balkan. “Je ziet dat Turkije een traditie heeft van administratie en bestuur, al sinds de tijd van Atatürk in de jaren twintig [van de vorige eeuw, red.] die op de Balkanlanden ontbreekt. Het gaat erom dat er ownership is, dat je je verantwoordelijk voelt voor projecten.”

Turkije krijgt net als andere kandidaat-EU-landen geld van de Commissie om ministeries te helpen bij de hervormingen die de EU eist voordat toetreding mogelijk is, bijvoorbeeld in de landbouw, grensbewaking, transport, de bescherming van consumenten.

Het bedrag voor toetredingsprojecten voor Turkije is opgelopen van 126 miljoen euro in 2002 tot zo’n 700 miljoen nu. Het was voor het eerst dat de Rekenkamer er onderzoek naar deed. Volgens Engwirda werden dezelfde soort tekortkomingen ook al ontdekt in onderzoek naar geld dat aan andere kandidaat-landen wordt besteed.

De Commissie belooft maatregelen te nemen om de planning van de projecten te verbeteren.

Bron: NRC

Lees ook:Turkije en Europa in vicieuze cirkel
Lees ook:PVV wil onderzoek naar eerwraak Turkije
Lees ook:Bulgarije claimt 13 miljard euro van Turkije
Lees ook:EU steunt Turkse samenwerking in filmprojecten
Lees ook:Erdogan wordt er moe van

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “EU geeft te makkelijk geld aan Turkije

  1. annita

    al wat eu an hen geeft is verloren geld,als turkije naar eu komt, is het wel heel turkije, moet de comissie eens goed over slapen,
    en naar oosten reizen , onder hen leven enz.
    als die een vrij visum naar hier of bij eu komen,zal het ons nog meer gaan kosten,reden; hun brain!!! is enkel profiteren en afpersen.en allah aanroepen dat dat daar voor gelogen mag worden.

      /   Reply  / 
    1. Frank Bikker

      Jouw integratie is volledig geslaagd Annita, vooral je bloemrijke taalgebruik en je spellingsfouten. Toppie meid, gefeliciteerd!! En dat na 14 jaar onderwijs.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>