Turkije beëindigt isolement PKK-leider Öcalan

Ocalan

De Turkse regering heeft de isolatie van de gevangen Abdullah Öcalan beëindigd, leider van de PKK, de beweging die strijdt voor Koerdische onafhankelijkheid. Dat is dinsdag aangekondigd.

Op het eiland Imrali zat Öcalan in afzondering gevangen sinds 1999. Aanvankelijk was hij tot de doodstraf veroordeeld, maar die werd omgezet in levenslange gevangenisstraf. Ondanks zijn isolement bleef hij grotendeels de touwtjes in handen houden binnen de PKK. In het zuidoosten van Turkije, waar heel wat Koerden leven, bleef Öcalan populair.

Democratie

Volgens de media zouden dinsdag vijf gevangenen overgebracht zijn naar de gevangenis op het eiland. Dat initiatief wordt gezien als een deel van de stappen van de Turkse regering naar democratisering. De culturele en politieke rechten van de Koerdische minderheid in Turkije zouden daarbij meer gerespecteerd moeten worden.

PKK

Sinds 1982 verzet de PKK, door de VS en de EU als terroristische organisatie bestempeld, zich tegen de Turkse troepen. Naar schatting 40.000 mensen lieten daarbij al het leven. PKK strijdt nu vooral voor betere rechten voor de 12 tot 15 miljoen Turkse Koerden, terwijl de organisatie vroeger voornamelijk ijverde voor de creatie van een onafhankelijke Koerdische staat.

Bron: DeMorgen.be

Lees ook:PKK zegt wapenstilstand met Turkije op
Lees ook:Turkije verbiedt Koerdische partij
Lees ook:Koerdische rebellen opgeroepen zich over te geven
Lees ook:Ministerie van Buitenlands Zaken laat comité cel Öcalan inspecteren
Lees ook:PKK-leider Öcalan ontevreden over nieuwe cel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>