Proces tegen Turkse generaals begonnen

In Istanbul is maandag het proces begonnen tegen twee gepensioneerde Turkse generaals die worden beschuldigd van het plannen van een staatsgreep.

De generaals maken deel uit van een groep van 54 personen die met een campagne van aanslagen een coup zouden hebben willen uitlokken tegen premier Tayyip Erdogan. De twee viersterren-generaals, tegen wie levenslang is geëist, zijn de hoogste officieren die zijn aangeklaagd in Turkijes moderne geschiedenis.

Een groep van 86 oud-militairen, journalisten en advocaten staat nu al terecht wegens hun betrokkenheid bij de geheimzinnige rechtse groep, Ergenekon, die de AK-regering zou hebben willen ondermijnen. Het leger, dat sinds 1960 vier regeringen naar huis heeft gestuurd, heeft elke betrokkenheid ontkend bij de acties tegen de regering van Erdogan, die volgens critici met zijn AK-partij een geheime islamitische agenda zou nastreven.

In de twee jaar oude strafzaak tegen de generaals zijn 200 personen aangeklaagd. Begin augustus wordt het proces voortgezet. Aanhangers van de AK-partij beschouwen de strafzaak als een belangrijk signaal dat de macht van het Turkse leger vermindert.

Honderden aanhangers van de twee generaals, Sener Eruygur en Hursit Tolon, zwaaiden met Turkse vlaggen. ‘De patriotten zijn in de gevangenis’, schreeuwden ze.

Bron: de Volkskrant, 20 juli 2009

Lees ook:Machtsstrijd tussen politiek en leger Turkije woedt voort
Lees ook:Forse boete voor Turkse krant
Lees ook:Turks hof wijst deel hervormingen grondwet af
Lees ook:Erdogan: protesten Brazilië en Turkije één groot complot
Lees ook:Erdogan krijgt warm onthaal in Brussel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>