Minimum loon in Turkije heel erg minimum

De kranten hebben er vol over gestaan afgelopen jaar. Hoe Turkije zijn entree maakte binnen de club van economisch snel groeiende landen. Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij kloppen zich er over op de borst.

Het moet gezegd: de Bentley’s en Ferrari’s zijn niet meer te tellen in Bebek en Nisantise, wijken in Istanbul die de PC Hooftstraat qua weelderigheid zo langzamerhand doen verbleken. Met zoveel economische groei ontstaat er zo maar hoop dat de arbeiders in de fabrieken er eveneens op vooruit zullen gaan. Een naïeve gedachte, want zo zit het kapitalisme niet in elkaar. Die ideologie leert dat alleen de happy few beter mag worden van economische groei. Dat dit beginsel nadrukkelijk wordt nageleefd in Turkije, kan een kind zien.

Hoe kan het anders, want onder de AK-partij hangt het land sterk aan het kapitalisme, sterker dan ooit het geval is geweest. Goed, het minimum loon gaat met ingang van het nieuwe jaar omhoog, maar veel zoden aan de dijk zetten doet dat zeker niet. Nu ligt het minimum inkomen op ongeveer 300 euro en volgend jaar komt daar plusminus vijftien euro bij. Dikke mik. Iemand heeft berekend dat dit gulle gebaar neerkomt op één ei per dag, niet echt om vet van te worden.

Nu zal een stel rechtse slimmeriken van Dietsen bloed wel opmerken dat Turkije zo goedkoop is. Maar die hebben daar dan waarschijnlijk nooit boodschappen gedaan, een huis gehuurd, of schoolgeld betaald. Wie die ervaring wel heeft, weet dat het levensonderhoud in Turkije aanmerkelijk duurder is dan in Nederland. Het verschil is zo groot dat bepaalde voordelige zaken, zoals een taxi, de kapper, of de tandarts, er niet voor kunnen compenseren.

Kortom: niemand hoeft ons uit te leggen waarom er nog altijd zoveel armoede is in Turkije. Merkwaardig genoeg hebben regeringen in West-Europa daar geen boodschap aan wanneer ze Turkije onder vuur nemen in verband met toetreding tot de EU. Armoede ontbreekt nota bene volledig op het Europese to do lijstje voor Turkije. Alsof een in materieel opzicht fatsoenlijk bestaan niet tot de fundamentele mensenrechten zou behoren.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Onrealistische verkiezingsretoriek van de CHP
Lees ook:Sancties Iran nadelig voor Turkije
Lees ook:Een ei hoort erbij
Lees ook:Kan Turkije Nederland helpen?
Lees ook:Turkije komt uit recessie

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Minimum loon in Turkije heel erg minimum

 1. Jan Klaasen

  zo’n minimum.. waarom hebben ze dan nog een uberhaupt nog een minimum?

    /   Reply  / 
 2. Hans Worst

  Wie had ook al weer gezegd; Zuerst kommt dass Fressen und dann die Moral. Gek he, dat er dan steeds meer groepjes komen die grijpen naar extreme middelen.

    /   Reply  / 
 3. Osman

  Wil je dan ook meteen aangeven wat de minimumlonen zijn in de EU landen (dan met name de nieuwe Oost-Europesche landen)?

    /   Reply  / 
  1. bakker bik

   Is een goeie!!!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>