Sancties Iran nadelig voor Turkije

De Europese en Amerikaanse sancties tegen Iran zorgen voor een terughoudende opstelling van Turkse banken. Volgens minister van economische zaken en vice-premier Ali Babacan heerst daar veel twijfel.

Een aantal banken zien geen bezwaar tegen zaken met Iran, maar anderen wachten af. Los van de westerse sancties en de opstelling van de Turkse bankwereld, is het aantal transacties met Iran overigens wel toegenomen volgens Babacan. En die groei zal zich ook voortzetten naar zijn mening. Niet zo snel als Premier Erdogan eerder veronderstelde, want die sprak de verwachting uit dat de handel met Iran zich in de volgende vijf jaar zal verdriedubbelen.

Babacan gaat uit van een meer geleidelijke groei. Neemt niet weg dat Turkije nu al ongeveer even veel naar Iran exporteert als bijvoorbeeld naar de VS. Omgekeerd is voor Turkije de import van aardgas uit Iran van groot belang. Met name door de groei van de Turkse economie. Minister Babacan deed zijn uitspraken naar aanleiding van het bezoek dat Stuart Levey van het Amerikaanse ministerie van financiën deze week aan Turkije en Azerbedzjan aflegde.

Levey is nauw betrokken bij de sanctieregeling tegen Iran en sprak daarover met de regeringen van beide landen. Turkije heeft zich altijd verzet tegen sancties gericht op Iran, met als argument dat de Turkse economie er door geschaad zou worden. Nu die maatregelen eenmaal zijn genomen, stelt Babacan vast dat ze weinig effect hebben, in de zin dat het Iran niet heeft doen terugkomen op de intentie een nucleair programma te ontwikkelen.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Turkije komt uit recessie
Lees ook:Erdogan vecht sancties tegen Iran aan
Lees ook:Beraad met Iran vindt plaats in Turkije
Lees ook:‘Als Iran kernwapens krijgt, zal Turkije volgen’
Lees ook:Turkse economie groeit volgend jaar met 4 procent

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>