Een ei hoort erbij

Onlangs verschenen weinig plezierige beelden in de Turkse media, waarop te zien was hoe protesterende studenten bij het Dolmabahce paleis uiteen werden geslagen door de oproerpolitie. Aanleiding voor de komst van de studenten naar deze historische locatie was een ontmoeting van premier Erdogan met de leiding van een aantal universiteiten.

Dat er stevig werd ingehakt op onder andere een zwangere vrouw, heeft ondertussen tot veel verontwaardiging geleid. De ophef rond de rel bij het Domabahce paleis was echter nog niet bedaard of het volgende incident diende zich al weer aan. Dit keer op de universiteit van Ankara, waar Burhan Kuzu van de AK-partij en Süheyl Batum van de CHP zouden spreken op de politicologiefaculteit. De twee politici zagen zich gedwongen te vertrekken, zonder een woord gesproken te hebben, nadat studenten hen met honderden eieren bekogelden. Volgens een verklaring van de studenten richtte hun woede zich tegen Kuzu en Batum omdat geen van beiden kritiek had geuit op het politieoptreden bij het Dolmabahce paleis.

Het is niet de eerste keer dat politici met eieren worden bekogeld in Turkije en recentelijk is een discussie ontstaan of hier sprake is van een legitiem protestmiddel. Tegenstanders van premier Erdogan en de AK-partij vinden van wel, maar de regering denkt daar anders over. Daar vindt men zelfs dat een ei gevaarlijk kan zijn als deze maar hard genoeg, en vanuit een bepaalde hoek, wordt geworpen. Bovendien acht men het ontoelaatbaar wanneer politici het spreken langs deze weg onmogelijk wordt gemaakt.

Terwijl er vrolijk over eieren wordt gediscussieerd in Turkije, blijft een belangrijk punt onderbelicht. Want het studentenprotest is groeiende. En het verleden leert dat protest onder studenten vaak een voorbode is van meer maatschappelijk oproer. De redenen liggen voor het oprapen. Zo kan de regering zich op de borst kloppen over de groei van de economie in Turkije, maar men vergeet erbij te vertellen dat de Turkse arbeider daar geen cent mee opschiet. Integendeel, want die weet zich geconfronteerd met groeiende werkeloosheid en toenemende armoede. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat die bom barst. Of het dan bij eieren gooien zal blijven, is zeer de vraag.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Turkse politie kan het niet laten
Lees ook:Koerdische lessen op Alparslan Universiteit
Lees ook:Na hoofddoek mag ‘de broek’ ook in Turks parlement
Lees ook:Verfverdunner-verslaafden steken jongen neer in Turkije
Lees ook:Paus Franciscus ontmoet Erdoğan vandaag in zijn miljoenen paleis in Ankara

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>