Corrupte douanemedewerker in verband gebracht met operatie voorhamer

Vorige week zijn in Istanbul 35 douanemedewerkers gearresteerd op verdenking van corruptie, inclusief de baas van het clubje Lütfi E. Ze zouden geld hebben opgestreken van importfirma’s. De politie hield hen al een half jaar in de smiezen.

Het ging er erg gestructureerd aan toe onder de heren. Zo werden de inkomsten aan de hand van rang onder hen verdeeld. Nu is corruptie op zich geen zeldzaam verschijnsel in Turkije en onder andere omstandigheden hadden we er waarschijnlijk niet eens aandacht besteed. In dit geval is er echter meer aan de hand, aangezien de naam van Lütfi E. ook in een andere context naar voren kwam. Zijn naam bleek namelijk ook op een lijst te staan van 150 figuren die een aardige promotie hadden gekregen als de militaire booswichten achter Operatie Balyoz (voorhamer) er in 2003 in waren geslaagd de AK-partij van Recep Tayyip Erdogan definitief naar het verleden te verwijzen.

Onder aanleiding van Generaal buiten dienst Cetin Dogan was dit gezelschap voornemens zoveel geweld te ontketenen in Turkije dat een staatsgreep wel als een logisch vervolg over had moeten komen op de meeste Turken. Zo bestonden onder andere plannen tot aanslagen op een aantal druk bezochte moskeeën in Istanbul. Nota bene op vrijdagmiddag wanneer het daar op zijn drukst was. Had gezellig kunnen worden. Gelukkig kwam het er niet van. Overigens zijn in verband met Balyoz plattegronden van Istanbul gevonden waarop twee synagogen met een rode pen omcirkeld waren, waar in 2003 wel degelijk explosieven tot ontploffing kwamen, al werden die toen aan de terreurorganisatie al Qaida toegeschreven.

De politie ontdekte verder dat genoemde Lütfi E. en andere corrupte douanemedewerkers nauwgezet op de hoogte werden gehouden van de vorderingen die de politie in het onderzoek naar hun handelen maakte, door een medewerker van de rechtbank die toestemming gaf aan telefoontaps in dit verband.

Overigens is het natuurlijk uitermate frappant dat deze kwestie nu aan het licht komt. Dat laatste omdat in de gevangenis te Silivri recentelijk het proces is begonnen tegen 195 verdachten die in verband met Operatie Balyoz achter de tralies zijn gesmeten. Daaronder Generaal Cetin Dogan, die iedere dag voor talloze journalisten verklaart van de prins geen kwaad te weten. Met die boodschap verschijnt hij in Turkije vrijwel iedere dag op de TV.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Nieuwe arrestaties operatie balyoz
Lees ook:Zachte voorhamer
Lees ook:Proces over plannen staatsgreep Turkije begonnen
Lees ook:Balyoz-proces van start
Lees ook:Neve Shalom Synagoge in Istanbul viert zestigste verjaardag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>