Proces over plannen staatsgreep Turkije begonnen

In Istanbul is het proces begonnen in de zaak Balyoz een vermeend coupplan tegen de AKP-regering. Maar liefst 196, deels gepensioneerde, militairen staan terecht. Het is de eerste rechtszaak ooit in Turkije tegen militairen die worden verdacht van het plannen van een staatsgreep.

De coup-plannen kwamen ongeveer een jaar geleden aan het licht door publicaties in het dagblad Taraf. Er zou een grote geheime vergadering zijn geweest onder de naam Balyoz in 2003, waar de plannen voor een staatsgreep zouden zijn gesmeed. En die waren spectaculair:

Het groepje militairen wilde het land eerst ‘rijp’ maken voor een staatsgreep door chaos te creëren, onder andere door bomaanslagen op grote moskeeën in Istanbul. De eerste arrestaties volgden in februari dit jaar. De belangrijkste verdachte is generaal buiten dienst Cetin Dogan. Ook de andere 195 verdachten zijn allemaal militairen.

De zaak houdt de gemoederen in Turkije al maanden bezig, vooral om politieke redenen. Tegenstanders van de AKP beschuldigen de regering ervan Balyoz te gebruiken om het leger in diskrediet te brengen en er is voortdurend discussie over de authenticiteit van bewijsmateriaal.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Lees ook:Balyoz-proces van start
Lees ook:Corrupte douanemedewerker in verband gebracht met operatie voorhamer
Lees ook:Wikileaks onthullingen bevestigen plannen tot staatsgreep in 2003
Lees ook:Nieuwe arrestaties operatie balyoz
Lees ook:Turkse militairen vast om staatsgreep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>