Zachte voorhamer

Volgens nieuwe documenten die zijn aangetroffen in verband met de tegen de AK-partij gerichte ‘Operatie Balyoz’ (voorhamer), waren de militaire booswichten niet alleen van plan via bomaanslagen chaos en paniek te veroorzaken, die een staatsgreep tot een logisch vervolg hadden gemaakt.

Er werden ook minder ingrijpende methoden bedacht om het religieuze deel van de bevolking onder druk te zetten. En die werden ook in de praktijk gebracht. Zo zouden zij in 2008 de controle hebben overgenomen van de luidsprekers op de minaretten van de moskee in Kölcük, gelegen in de provincie Kocaeli. Daar galmde op een dag een ongebruikelijke lange stroom voordrachten van Koran-teksten door het luchtruim, met een volume dat veel hoger was dat normaal.

Vervolgens werd door ‘onbekenden’ geklaagd bij de politie. De luidsprekers waren bewust in de richting van een nabij gelegen militaire kazerne gedraaid, zodat ze er daar extra last van zouden hebben. Dat werkte want volgens een getuige kwam een aantal officieren naar de moskee om bij de imam te klagen. Later werden de imam en andere betrokkenen van de moskee gearresteerd. Een daarop volgend onderzoek wees echter uit dat de geluidsinstallatie illegaal was gebruikt.

De ‘klagers’ konden niet geïdentificeerd worden. De imam verklaarde dat hij er alles aan had gedaan had om overlast te voorkomen, maar dat niets hielp.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Spionage in Turkse marine
Lees ook:Arrestatiegolf legerofficieren in Turkije
Lees ook:Corrupte douanemedewerker in verband gebracht met operatie voorhamer
Lees ook:Minaret in Van ingekort voor vliegtuigen
Lees ook:Veel onduidelijkheid over laatste aanslag in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>