Naar Turkije? Paspoort moet 60 dagen geldig zijn na afloop visum

Ga je op vakantie naar Turkije? Kijk dan eerst goed naar de geldigheidsdatum van je paspoort. Het paspoort (of ID kaart) moet namelijk na afloop van de visumperiode nog minimaal 60 dagen geldig zijn. Dit geldt voor zowel het visum dat je op het vliegveld in Turkije kunt kopen als voor het digitale e-visum.

Problemen op het vliegveld in Turkije

Op Twitter kwam ik laatst een tweet tegen van een Nederlandse vrouw die drie uur op het vliegveld in Istanbul werd ‘vastgehouden’ door de Turkse douane omdat haar paspoort nog maar 45 dagen in plaats van 60 geldig was. De Turken letten hier dus blijkbaar echt op. Voorkom dus vervelende situaties op het vliegveld in Turkije.

Sinds 10 maart 2014 zijn het paspoort en de ID kaart maar liefst 10 jaar geldig. Wie in het bezit is van dit ‘nieuwe paspoort’ hoeft zich dus voorlopig geen zorgen te maken. Maar verloopt je paspoort binnenkort, kijk dan even goed wanneer hij precies verloopt, want hij moet nog minimaal 60 dagen geldig zijn na afloop van de visumperiode.

Turks visum is 180 dagen geldig

Het Turkse visum is in totaal 180 dagen geldig. Stel je gaat op 1 mei 2015 op vakantie naar Turkije en je visum gaat vanaf die datum in, tel daar dan 180 dagen bij op (voor het gemak zo’n 6 maanden). Daarna moet je paspoort nog 60 dagen geldig zijn.

Het Turkse visum is 180 dagen geldig. Tijdens deze 180 dagen mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Het is dus niet zo dat je 180 dagen (ongeveer 6 maanden) in Turkije kan blijven, wil je dat wel.. dan moet je een zogenaamd ‘Ikamet’ aanvragen. Dat is een verblijfsvergunning.

Vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag.

Lees ook:Turkije past geldigheidsduur paspoort en ID kaart aan
Lees ook:Nieuwe regels paspoort voor vakantie naar Turkije?
Lees ook:Goedkoop e-visum Turkije is 180 dagen geldig
Lees ook:Visum voor Turkije op vliegveld kopen is niet altijd handig
Lees ook:Op vakantie naar Turkije? Koop je visum online

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Naar Turkije? Paspoort moet 60 dagen geldig zijn na afloop visum

 1. sandra

  ik ga 9 mei tot 16 mei op vakantie.mijn id kaart is to 22 dec geldig
  als ik de cisum nou voor de verterk datum geldig laat zijn dus eerder bestel gaat dat dan die tijd in vanaf die tijd . dus kort kan ik nog op deze id riezen of moet ik een nieuwe aanschaffen.

    /   Reply  / 
 2. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Sandra, ja dat is slim, je zou het visum inderdaad eerder kunnen laten ingaan. Je moet dan even uitrekenen wanneer dat het beste uitkomt. Waar ga je naar toe?

    /   Reply  / 
 3. De Groot

  Een dag van te voren in laten is voldoende.

    /   Reply  / 
 4. Johan de Mol

  Ik heb idd mijn visum op advies van http://www.e-visum-turkije.nl ook een paar dagen eerder laten ingaan omdat mijnid kaart anders niet lang genoeg geldig was. Wel attent van ze.

    /   Reply  / 
 5. Erica

  Dit zou toch standaard door visum bureaus nagekeken moeten worden? Ik weet dat https://visumvoorturkije.net/ dat altijd doet

    /   Reply  / 
 6. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Erica, dat zouden ze inderdaad moeten doen.. maar blijkbaar gaat het dus wel eens mis.

    /   Reply  / 
 7. selma

  ik ga morgenochtend vliegen ben vergeten visum aan te vragen . kan ik die als nog luchthaven antalya halen ? mvg selma

    /   Reply  / 
  1. Moessie

   Op de site van turkse consulaat https://www.evisa.gov.tr/en/ kun je nog een visum halen. Alleen hebje en creditcard nodig.

     /   Reply  / 
 8. Moessie

  https://www.evisa.gov.tr/en/ hier heb ik mijn visum gehaald zeer snel en makkelijk dit is de officiele website van turkse consulaat.

    /   Reply  / 
 9. angela

  Hoi
  ik ben juli afgereis naar turkije en ga 22 swp weer. Mijn visum is ingegaan op 13 juni.
  mijn id kaart loopt tot 10 juni 2016.
  het bedrijf waar ik mijn visum heb gekocht zei eerst dat ik er wel nog mee kan reizen en nu krijg ik een mailvan niet omdat mn id kaart niet lang genoeg geldig meer is.
  ik snap het niet meer.

  Groetjes
  angela

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>