Vanaf april 2014 alleen nog met e-visum naar Turkije

Het visum-stickertje dat je al sinds mensenheugenis op alle vliegvelden in Turkije kunt kopen verdwijnt. Vanaf 10 april 2014 moeten toeristen die op vakantie gaan naar Turkije vooraf een elektronisch visum via internet aanvragen. Dit scheelt dan misschien wachtrijen voor het visa-loket op het vliegveld, maar daar is ook alles mee gezegd. Het zogenaamde e-visum kan alleen gekocht worden met een creditcard. En daar beschikt lang niet iedereen over.

In Turkije heeft bijna iedereen een creditcard, het is doodnormaal om alles en nog wat met een creditcard te betalen. Hoge schulden zijn het gevolg.. In Nederland ligt dat anders. Vandaar dat Nederlandse toeristen dan ook alles behalve blij zijn met de nieuwe maatregel. Het nieuwe e-visum, dat je op de website http://www.evisa.gov.tr/en (in het Engels) kunt bestellen, is overigens nog wel steeds 15 euro en is 90 dagen geldig.

Vooraf betalen en uitprinten

Na betaling op de website kun je het visum uitprinten en bij je steken als je gaat vliegen. Vanaf april moet je daarom een aantal dagen voor je reis het visum in je bezit hebben (de verwerking na betaling kan maximaal 48 uur duren). Er is na 10 april geen mogelijkheid meer om het visum op het vliegveld in Turkije te kopen. Heb je in april net een nieuw paspoort/ID-kaart aangeschaft en zit er nog een geldig visum in je oude paspoort/ID-kaart, dan heb je pech en moet je ook een e-visum kopen.

40 euro!?

Er zijn websites waar je het visum ook op andere manieren (zoals IDEAL) kunt betalen dan met een cretitcard. Op visumplus.nl en estaplus.com bijvoorbeeld, zij vragen alleen wel 40 euro voor het visum.

Vroeger..

Wie - pak hem beet – 18 jaar geleden al op vakantie ging naar Turkije, herinnert zich vast nog hele andere prijzen. Een visum was destijds zo’n 10 gulden.

Lees ook:E-visum Turkije voorlopig uitgesteld tot november 2014
Lees ook:Visum kopen op vliegveld in Turkije kan ook na 1 november
Lees ook:Visum Turkije kun je nog steeds op vliegveld kopen
Lees ook:Alle aanbieders voor E-visum Turkije op een rijtje
Lees ook:Op vakantie naar Turkije? Koop je visum online

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Vanaf april 2014 alleen nog met e-visum naar Turkije

 1. mobilemeneer

  Dit werkt overigens wel goed hoor omdat je nu niet meer in de rij hoeft te staan in Turkije voor een visum. In Istanboel hebben we eens een paar uur in de rij gestaan hiervoor.

  Maar op http://www.visumturkije.nl staat meer informatie over het aanvragen van een visum via evisa.gov.tr. Ze beantwoorden daar ook vragen over hoe lang je visum nog geldig moet zijn etc.

    /   Reply  / 
  1. Tosca de Jong Auteur

   Je hoeft inderdaad niet meer in een lange rij te staan om een visum te kopen, maar je moet dus wel over een creditcard beschikken om voor 15 euro een visum te kopen. En niet iedereen heeft of wil een creditcard. Het kan dus ook via andere websites, maar dan kost het 40 euro.

     /   Reply  / 
 2. Mobilemeneer

  Hallo Tosca, ja dat is inderdaad zo maar misschien als meerdere mensen het verzoek indienen bij ze dat ze een vorm van IDEAL kunnen inzetten op de website. Ik weet niet of dit technisch mogelijk is omdat het om een niet Nederlandse website gaat maar wie weet.

  En van de andere kant, ik vraag toch nog liever een creditcard aan bij mijn bank dan dat ik een paar uur weer in de rij moet staan in Turkije.

    /   Reply  / 
 3. Kees T

  Hopelijk komt er snel ideal, wij gaan van de zomer en hebben geen creditcard..

    /   Reply  / 
 4. Hetty

  Volgens mij is het stickertje nu 180 dagen geldig. Wij zijn in 2012 en 2013 twer keer naar Turkije geweest en hoefde maar 1x te betalen.

    /   Reply  / 
 5. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Hetty,

  Als het goed is, is het visum 90 dagen geldig (3 maanden dus). Hoeveel dagen zaten er tussen jouw 2 vakanties?

    /   Reply  / 
 6. Jilly

  Even een vraagje..
  Er gaan geruchten rond dat je binnekort niet meer met een IDkaart naar Turkije kunt maar alleen nog met een paspoort. Klopt dit?

    /   Reply  / 
 7. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Jilly,

  Ik heb dit nog niet eerder gehoord. Waar heb jij dit gehoord of gelezen? Als dit echt zo is, zou dit enorm vervelend zijn voor veel reizigers.. Ik hoor het graag.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>