Journaliste Frederike Geerdink opgepakt in Turkije

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is vandaag opgepakt door een anti-terrorisme eenheid van de Turkse politie. Maar liefst acht agenten vielen haar huis (in het plaatsje Amed in Diyarbakır) binnen en namen Frederike Geerdink mee naar het politiebureau. Ze wordt beschuldigd van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’.

Persvrijheid Turkije

Het gaat bedroevend slecht met de journalistiek en de persvrijheid in Turkije. De laatste tijd werden al tientallen Turkse journalisten gearresteerd, zoals de hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman. Nu lijken ook de buitenlandse journalisten in Turkije niet meer veilig.

Toevallig is Bert Koenders – Minister van Buitenlandse Zaken – op dit moment in Turkije. Hij laat op Twitter weten dat hij geschrokken is van de arrestatie. “Breng dit persoonlijk op bij collega Cavusoglu hier in Ankara.”

Ook oud Turkije-correspondent Bram Vermeulen werd toen hij nog in Turkije werkte in de gaten gehouden door de Turkse politie. Hij stond op een ‘zwarte lijst’ en werd gezien als een probleem voor de ‘veiligheid’.

Gelukkig is zojuist bekend gemaakt (15.30 uur Nederlandse tijd) dat Frederike is vrijgelaten. 

Lees ook:Actie voor gevangen journalisten Turkije
Lees ook:Journalisten de straat op in Taksim Istanbul
Lees ook:Vijf Duitse journalisten opgepakt in Turkije
Lees ook:Timmermans is in Turkije, zal hij naar Ankara gaan?
Lees ook:Turkije krijgt jaarlijks 600 miljoen van de EU en dat moet ophouden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>