Turkije krijgt jaarlijks 600 miljoen van de EU en dat moet ophouden

Turkije staat al jaren in de wachtrij om toe te treden tot de EU en krijgt daarom jaarlijks miljoenen euro’s van Europa. Als het aan de VVD en het CDA ligt mag deze financiële steun aan Turkije onmiddelijk stopgezet worden. Dit besluit heeft alles te maken met de arrestaties van tientallen journalisten van afgelopen weekend in Turkije. President Erdoğan ziet de Turkse journalisten van onder andere de krant Zaman als een groot gevaar en beschuldigd ze van ‘smerige praktijken’.

Persvrijheid in Turkije

Het is heel simpel: Erdoğan heeft pure wraak genomen op de Turkse journalistiek. Journalisten van Zaman kwamen vorig jaar met de corruptiepraktijken rondom Erdoğan en zijn familie naar buiten. Erdoğan heeft natuurlijk geen zin in nog zo’n ‘geintje’ en laat journalisten (waaronder de hoofdredacteur van Zaman) gewoon oppakken.

De geldkraan gelijk dichtdraaien vinden de Nederlandse Kamerleden, want dit kan Erdoğan niet maken. Het is nu aan minister Koenders (Buitenlandse Zaken) wat hij gaat beslissen. Daar waarschijnlijk morgen meer over. Het Europees Parlement houdt waarschijnlijk deze week nog een debat over Turkije.

Lees ook:Levenslange gevangenisstraf voor journaliste Füsun Erdogan?
Lees ook:Telefoongesprek tussen Erdoğan en zoon nep of niet?
Lees ook:Turkse president Erdoğan kun je beter maar niet ‘beledigen’
Lees ook:Journaliste Frederike Geerdink opgepakt in Turkije
Lees ook:Erdoğan wil Facebook en Youtube verbieden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>