Protest op Twitter: Turkse vrouwen en hun slippers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turkse vrouwen, maar ook vrouwen uit andere landen, delen sinds vandaag massaal foto’s van slippers, sandalen, hoge hakken en ander schoeisel. Met de hastag #geliyorterlik (”de slipper komt er aan”) willen de vrouwen laten zien dat zij klaar zijn met de mannelijke dominantie in Turkije. Turkse vrouwen krijgen vanuit de politiek steeds vaker te horen wat zij wel of niet zouden moeten doen.

Niet lachen

Een paar weken geleden vertelde vice-premier Bulent Arinç dat vrouwen beter niet in het openbaar konden lachen. Er kwam toen een massaal protest op gang van vrouwen die lachende foto’s plaatsten op Twitter. Het slipper-protest heeft ook een aanleiding. Parlementslid Aylin Nazlıaka van oppositiepartij CHP werd door mannelijke collega’s van de AKP (de partij van Edroğan) uitgelachen en uitgejoeld toen ze een debat hield over huiselijk geweld tegen vrouwen. Ze werd boos op één van hen en wilde haar schoen naar hem toe gooien. Ze deed het niet en zij: “Als ik naar mijn schoen kijk, en dan naar jou, dan denk ik eerlijk gezegd: je bent mijn schoen niet waard.”

De hastag #geliyorterlik is er niet zomaar één. Het zinnetje wordt vaak gebruikt door Turkse moeders. Als hun kind vervelend is, dreigen moeders vaak om hun slipper naar hun zoon of dochter te gooien. Aangezien Turken thuis altijd op slippers lopen, is het een makkelijk te grijpen ‘wapen’.

Lees ook:Waar zijn de kapsters in Turkije?!
Lees ook:Gezi Park brandt kaarsjes voor vijf doden
Lees ook:Zwangere vrouwen laten massaal hun buik zien
Lees ook:Lesboeken ‘Algemene Cultuur’ Turkije: meisjes thuis, jongens op stap
Lees ook:Erdogan krijgt warm onthaal in Brussel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>