Turkse filmtrilogie over migratie en verzet Nijmegen

Reise der hoffnungFilmcafé Onderbelicht organiseert de komende weken in samenwerking met Doorbraak een filmtrilogie met maatschappelijke films uit en over Turkije rond de thema’s migratie en verzet.

Tegenwoordig worden we overweldigd door politici en opiniemakers die het alleen nog maar hebben over ongewenst gedrag van “allochtonen” en de noodzaak dat ze inburgeren in Nederland. Tijd om de rollen om te draaien en ons eens te verdiepen in een land waar tot voor kort nog zo gretig goedkope arbeidskrachten vandaan gehaald werden.

Wat weten we in Nederland eigenlijk over Turkije? Wat weten we over de linkse beweging in dat land? Wat gebeurde er in 1968? En welke politieke filmmakers heb je daar eigenlijk? In de Nijmeegse afdeling van Doorbraak zijn relatief veel Turkse Nederlanders actief en die hebben een aantal films voorgedragen. Bij twee van de voorstellingen wordt een introductie verzorgd.

Woensdag 2 december / soep 18:30 / film 20:00

Reise der hoffnung (Zwitserland/Turkije, 1990, 110 minuten, sociaal drama. Regie: Xavier Koller.)

Reisverhaal over bedrogen Turkse boeren op weg naar het Beloofde Zwitserland. Wij volgen een vader en een moeder die met een van hun zeven kinderen hun boerderijtje verlaten voor de lange reis naar het Zwitserse chocoladeparadijs. Het begint veelbelovend maar spoedig maken ze kennis met de Zwitserse grenspolitie en de koehandel in Turkse plattelandsbewoners als werkkrachten voor de fabrieken van het welvarende Zwitserland. De film kreeg in 1991 een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, maar is in Nederland nauwelijks meer te zien of te huren. Gebaseerd op een ware geschiedenis.

Devrimci Gençlik KöprüsüWoensdag 16 december / soep 18:30 / film 20:00

Devrimci Gençlik Köprüsü (Turkije, 2007, 84 minuten, documentaire. Scenario: Bahriye Kabadayi.)

Met introductie door Bektas Ugural

In 1968 bouwde een groep studenten een brug over de Zap-rivier bij Hakkari, de meest oostelijke Koerdische stad in Turkije. Het was een protest tegen de grote investeringen die gedaan werden bij de bouw van de brug over de Bosporus in Istanbul, en tegen de ongelijkheid tussen oost en west. Met een korte inleiding.

De filmavonden zijn gratis en vinden plaats op de woensdagen 18 november, 2 december en 16 december. Kijk voor meer informatie op www.grotebroek.nl en www.doorbraak.eu.

Bron: Bataforum.nl

Lees ook:Minaretverbod kwam van Turkse Zwitser
Lees ook:Scherpe kritiek VN en Turkije op minarettenverbod
Lees ook:Turk verliest Zwitsers paspoort door polygamie
Lees ook:Turken ‘eten’ geen soep
Lees ook:Turkse Paça soep: de kop en de pootjes van een schaap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>