Turkse pianist Fasil Say tegengewerkt door AK-partij

‘Censuur onverenigbaar met kunst’

De van origine Turkse pianist Fazil Say staat op voet van vijandschap met zijn vaderland, Turkije. In een open brief heeft hij nu verklaard nooit meer te willen samenwerken met het Turkse Ministerie van Cultuur. Hij treedt daarom niet op in de serie ‘Année de la Turquie en France’.

Volgens Say zorgt het regime van de conservatieve islamitische AKP ervoor dat hij bij geplande concerten steeds wordt tegengewerkt, ze worden soms zomaar ineens geannuleerd, en dat zijn concerten ook inhoudelijk worden ‘gecensureerd’. Bovendien heeft de Turkse minister van cultuur Ertugrul Günay hem meermalen openlijk geschoffeerd.

Voor Fazil Say is de maat vol. ‘Censuur en repressie op politieke gronden zijn onverenigbaar met de Kunsten en passen niet in de 21ste eeuw’, aldus Say. (Radio 4)

Lees ook:Duizenden Israëliërs annuleren vakantie Turkije
Lees ook:Turkse pianist veroordeeld voor beledigen Islam
Lees ook:Schokkend: zestig procent van de Turken is voor perscensuur
Lees ook:Turkse yoghurt met besnorde Griek
Lees ook:Sezen Aksu naar New York na 10 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>