Openbaar aanklager Turkije vindt boek over lesbiennes obsceen

LDe openbaar aanklager van Istanbul heeft een onderzoek ingesteld naar de inhoud van het boek ‘De ‘L’ Status van Liefde’ over liefdesverhalen tussen lesbiennes, omdat het zou gaan over “onnatuurlijke relaties”.

Zeliş Deniz van LambdaIstanbul bekritiseert de herhaaldelijke schijn van “publieke moraliteit”. De openbaar aanklager van Istanbul begon een onderzoek naar het boek ‘De ‘L’ Status van Liefde’ door Burcu Ersoy, onderdeel van de ‘From Women to Women Story Contest’ uitgegeven door de Kaos Gay and Lesbian Cultural Research and Solidarity Association (Kaos GL). De reden hiervoor was dat lesbiennisme een “onnatuurlijke seksuele relatie” is en “obsceen”.

Zeliş Deniz, lid van LambdaIstanbul, een Turkse organisatie die opkomt voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en travestieten, protesteerde tegen de opgegeven reden voor het onderzoek: “Het is onacceptabel om lesbiennes als “abnormaal” te beschouwen in een wereld die homoseksualiteit niet als een ziekte beschouwt. Erotische en pornografische publicaties voor heteroseksuelen mogen worden gedrukt, maar tegelijkertijd wordt er een onderzoek ingesteld naar een boek dat alleen liefdesverhalen tussen vrouwen vertelt. Dit is niets anders dan homofobie”, zei Deniz.

Uitgever reageert op onderzoek

İrfan Sancı, eigenaar van Sel Publishing, waar het boek werd uitgegeven, maakte bekend op de site Kaosgl.org: “De poging om het boek te vervolgen om deze reden is belachelijk in deze tijdsgeest”. De ‘From Women to Women Story Contest’ is begonnen door Kaos GL vanuit de ‘Meeting Against Homophobia’, die voor het vierde jaar werd georganiseerd. ‘De ‘L’ Status van Liefde’ was ingezonden door Burcu Ersoy en gepubliceerd door Sel Publishing in oktober dit jaar.

In het onderzoek dat 10 weken na de publicatie van het boek begon, verwijst de openbaar aanklager naar een verklaring van uitgever Sancı. Deze zei dat het boek onderdeel was van een verhalenwedstrijd. Hij vertelde: “Er zijn geen uitingen in het boek die doen denken aan obsceniteiten zoals bij de wet bepaald. In tegendeel, het boek bestaat uit naïeve verhalen tussen vrouwen met een literair succes”.

De ‘never-ending story’ van “publieke moraliteit”

LamdaIstanbul lid Deniz zei dat de “publieke moraliteit” weer eens onder de aandacht is gebracht in de context van LGBT mensen in Turkije: “Discriminatie tegen mensen die niet heteroseksueel zijn komt weer eens boven. We zullen ervaren dat dit soort onderzoeken zorgen voor de sluiting van organisaties en de inbeslagneming van magazines, als artikel 10 van de grondwet op gelijkheid niet wordt herzien op seksuele oriëntatie en sekse identiteit”.

Daily Hürriyet

Lees ook:Oppositieleider Deniz Baykal treedt af om sekstape
Lees ook:Dan Brown’s ‘Het verloren symbool’ in Turks vertaald
Lees ook:Turkse schrijver veroordeeld om personages
Lees ook:Pamuk’s roman boek van de maand in Londen
Lees ook:Turkse voetballers gearresteerd voor omkoping

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>