Minder offers voor het offerfeest in Turkije

Worshippers offer prayers to mark the Islamic feast of sacrifice outside the Eyup Sultan mosque in Istanbul, Turkey, Monday, Dec. 8, 2008Veeboeren in Turkije klagen dat ze minder vee verkopen: het aantal offerdieren neemt af. De sociale druk om toch vooral een beest halal te laten kelen en slachten wordt minder.

Veeboeren morren over het feit dat veel moslims best wat willen doneren voor een goed doel bij deze feestelijke gelegenheid, maar het geslacht van onafzienbare aantallen dieren, daar zien ze weinig meer in. De prijzen zijn trouwens ook erg hoog. De geestelijkheid houdt vast aan het offerritueel, maar heeft het nakijken.

De stank van het vee in de grote tent bereikt de straten van Istanbul. In een tent in Bakirkoy, één van de vele tijdelijke veemarkten, wachten de eigenaars van de honderden schapen, koeien en stieren op klanten. Deze veehouders uit het oosten van het land hebben grote, eelterige handen, ongeschoren gezichten en verveelde ogen. Het offerfeest in 2008 is voor hen geen feest meer te noemen. De stedelingen lijken geen zin meer te hebben in het bloederige ritueel en kopen geen schapen meer.

Trouw

Lees ook:Weinig overtredingen met Offerfeest
Lees ook:Enge souvenirs uit Turkije
Lees ook:Dierenrechten, ze krijgen nu de aandacht die ze verdient
Lees ook:Turkish Airlines raakt minste koffers kwijt
Lees ook:Vluchten Turkish Airlines Noord-Europa vertraagd vanwege storm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>