‘Raid op Gazavloot was legaal’

De maritieme blokkade van de Gazastrook en de bloedige raid door Israël op een solidariteitsvloot voor Gaza, die de blokkade in mei vorig jaar wilde doorbreken, zijn “conform het internationale recht’.

Dat besluit een Israëlische onderzoekscommissie in een rapport dat zondag werd vrijgegeven. De zes leden van de onderzoekscommissie, onder wie twee internationale waarnemers, wassen Israël unaniem wit. De commissie moest de juridische aspecten onderzoeken van de commando-actie van het Israëlische leger op het Turkse schip ‘Mavi Marmara’.

“Een maritieme blokkade opleggen aan de Gazastrook, is, rekening gehouden met de veiligheidsredenen en de Israëlische inspanningen om te voldoen aan zijn humanitaire verplichtingen, wettelijk en conform het internationale recht”, stelt de commissie onder leiding van rechter Yaacov Tirkel. Ze wil dus niet weten van de internationale kritiek als zou Israël met de jarenlange blokkade de Palestijnse bewoners van de Gazastrook collectief straffen. De onderzoekscommissie ziet ook geen graten in het gebruik van geweld door het Israëlische leger.

Bij de bestorming van de ‘Mavi Marmara’ werden negen Turkse activisten gedood. Een rapport van de VN van september vorig jaar verweet Israël een schending van het internationale recht. De Israëlische onderzoekscommissie besluit het tegendeel. Voor een aantal gevallen waarin geweld werd gebruikt, zegt de commissie wel “niet over voldoende informatie te beschikken” en “het verlies van mensenlevens” wordt betreurd.

Ook een Turkse onderzoekscommissie kwam zondag met een voorlopig rapport over de Israëlische raid op het hulpschip. Daarin wordt Israël beschuldigd van “buitensporig” en “niet evenredig” geweld.

Bron: Metro Time

Lees ook:Geheim topoverleg tussen Turkije en Israël
Lees ook:Israëlische minister brengt bezoek aan Turkije
Lees ook:Turkije eist excuses van Israël
Lees ook:Turkse president wacht op gebaar Israël
Lees ook:Duizenden Israëliërs annuleren vakantie Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>