Turkije eist excuses van Israël

Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu. AFP photoTurkije zal de diplomatieke banden met Israël verbreken als het land geen excuses aanbiedt voor de aanval op het grotendeels Turkse hulpkonvooi naar de Gazastrook.

Eerder lieten woordvoerders van de Turkse regering weten dat de aanval de relatie met Israël ‘onherstelbaar’ beschadigd zou kunnen hebben. De regering veroordeelde de acties van Israël scherp.

Compensatie

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, is nu milder gestemd. Hij heeft er vrede mee dat Israël de gang van zaken rond de aanval zelf onderzoekt en wil alleen nog dat Israël excuses aanbiedt. Ook wil Turkije compensatie, liet Davutoglu aan de krant Hürriyet weten.

Eerder eiste Turkije een internationaal onderzoek. Turkije is de enige bondgenoot van Israël in de islamitische wereld. Na de aanval heeft Turkije het luchtruim gesloten voor Israëlische militaire vliegtuigen, is de ambassadeur uit Tel Aviv teruggeroepen en een gezamenlijke oefening van de Turkse en Israëlische luchtmacht afgeblazen.

Martelaar

Benjamin Netanyahu, president van Israël, sluit excuses uit. ‘Israël zal zich nooit excuseren voor de eigen verdediging.’ Het ‘hulpkonvooi’ was vertrokken vanaf Turks Cyprus en werd door Israëlische commando’s geënterd. De militairen werden door de ‘hulpverleners’ opgewacht met messen en ijzeren stokken. Later werd bekend dat een aantal opvarenden wilde sterven als martelaar.

Onder internationale druk heeft Israël wel de blokkade van Gaza voor een groot deel opgeheven.

Bron: Elsevier

Lees ook:Turkse president wacht op gebaar Israël
Lees ook:Turkije verdenkt Israël van complot met Koerden
Lees ook:Israël overweegt toe te geven aan Turkije
Lees ook:Geheim topoverleg tussen Turkije en Israël
Lees ook:Ruzie tussen Turkije en Israël laait weer op

1 Reacties // Reageer

One thought on “Turkije eist excuses van Israël

  1. NickNL

    Turkije moet wel zoete broodjes bakken met Israel. Een internationale commissie had beslist ontdekt dat het ‘hulpkonvooi’ banden had met Erdoğan’s AK Partij. Met een teruglopende populariteit in de Arabische wereld en in eigen land kan Erdoğan zich zoiets niet veroorloven. Excuses kan hij wel vergeten, want hij wist ervan af dat er Turken met dit ‘hulpkonvooi’ zouden meereizen. De handelwijze van de Israeliers was zeer voorspelbaar, maar in plaats van ‘zijn’ Turken te beschermen door ze te verbieden af te reizen, heeft hij ze willens en wetens laten gaan. In feite moet Erdoğan verantwoordelijk gesteld worden voor de dood van deze Turken. Samen met Gül heeft hij zijn plicht als Premier verzaakt. Zo, voordat er veel gescheld komt uit het AKP-blok, wil ik wel even duidelijk maken dat ik in Antalya woon en met een Turkse vrouw getrouwd ben, dus ik ben niet anti-Turks ben ingesteld. Evenmin heb ik mijn vrienden in het Israelische blok. Ik ben gewoon iemand die de dingen vanuit een andere hoek bekijkt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>