Wikileaks: geen Turkse astronaut

Het blijft lachen, gieren, brullen met Wikileaks. Nu is er weer informatie opgedoken over onderhandelingen tussen de Turkse overheid en de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing.

Een jaar geleden stuurde de Amerikaanse ambassade in Ankara berichten naar Washington waar uit blijkt dat de Amerikanen voor maar liefst 3.4 miljard dollar aan vliegtuigen wilden verkopen aan Turkije, ten behoeve van Turkish Airlines. Rond dezelfde tijd had de toenmalige Amerikaanse ambassadeur James Jeffrey een onderhoud met de Turkse Minister van Transport Binali Yildirim, waarbij een dergelijke transactie het gespreksonderwerp was. Yildirim was zeker geïnteresseerd in de deal, maar had een aantal punten op zijn agenda. Zo vond hij dat er best wat van de prijs af kon. Maar daar bleef het niet bij.

Yildirim stelde zich verder een langdurige samenwerking voor op het gebied van de burgerluchtvaart. En hij wilde Amerikaanse assistentie bij de ontwikkeling van het ontluikende Turkse ruimtevaartprogramma. Als klap op de vuurpijl legde hij de eis op tafel dat de VS er voor zouden zorgen dat een Turkse astronaut het heelal in geschoten zou worden. Om die wens kracht bij te zetten stuurde president Abdullah Gül een brief aan zijn Amerikaanse collega Barack Obama.

Wat betreft assistentie bij het Turkse ruimtevaartprogramma viel voor de Amerikanen zeker te praten. Maar naar nu blijkt lag een Turkse astronaut volgens ambassadeur Jeffrey aanmerkelijk moeilijker voor Washington.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Wikileaks over Amerikaanse steun aan PKK
Lees ook:Obama ontmoet Erdoğan in Washington dinsdag
Lees ook:VS mag vervolging Armeniërs geen genocide noemen
Lees ook:MHP getroffen door videoschandaal
Lees ook:Wikileaks onthullingen bevestigen plannen tot staatsgreep in 2003

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>