Pinar Selek alsnog tot levenslang veroordeeld

Afgelopen maandag deed het hoger beroepshof in Ankara uitspraak in de zaak tegen de sociologe en publiciste Pinar Selek. De rechter achtte bewezen dat Selek in 1998 een bom plaatste in Istanbul’s Egyptische bazaar, als gevolg waarvan zeven mensen om het leven kwamen.

Selek werd kort na de explosie samen met een aantal anderen gearresteerd. Ze zou contacten hebben gehad met de Koerdische PKK en uit solidariteit daarmee de bom hebben geplaatst. Er is sindsdien echter veel twijfel ontstaan over deze lezing . Zo is het zelfs zeer de vraag of het wel echt om een aanslag ging. Selek zat eerder drie jaar vast, maar werd wegens gebrek aan bewijs door een rechter vrijgesproken. Het beroepshof vernietigde dat vonnis en maakte er vervolgens levenslang van. De rechtsgang tegen Selek rammelt werkelijk aan alle kanten. Zo heeft de belangrijkste getuige van de aanklager al gezegd dat hij zijn verklaring aflegde na te zijn gemarteld.

Verder is er de dubieuze rol van forensisch expert Sevil Atasoy. In een door haar opgesteld rapport was een bom de oorzaak van de explosie in de Egyptische bazaar, waarmee de basis werd gelegd voor een veroordeling van Selek. Atasoy moest daartoe wel lijnrecht in gaan tegen eerdere verklaringen, van onder andere de professoren Neşet Kadırgan, Ali Şaşmaz and Nursen İpekoğlu. Geen van hen herkende aanwijzingen dat de explosie door een bom was veroorzaakt. Zij hielden het op een exploderende gasfles. Atasoy bleef echter voet bij stuk houden. Er is meer te doen over haar in de Turkse media. Zo associeerde de journalist Ergun Babahan van het dagblad Star Atasoy al met het Ergenekon netwerk, waarover verondersteld wordt dat het de regerende AK-partij van Premier Erdogan van de troon wilde stoten. Babahan verbond Atasoy aan de militair Hursut Tolon, een prominente Ergenekon verdachte.

Volgens de zuster van Selek, die als haar advocaat optreedt, is de uitspraak van het hoger beroepshof verre van definitief. Ze rekent op een heropening van het proces, waarbij nieuw bewijsmateriaal tot een definitieve vrijspraak zou moeten leiden. Ondertussen strijdt een groep vooraanstaande politici, kunstenaars en schrijvers in Duitsland voor de vrijlating van Selek. Eerder dit jaar werd overigens nog een boek van haar hand gepubliceerd. Dat gaat over de invloed van de Turkse strijdkrachten op de mannelijke identiteit. Het zou zo maar kunnen dat ze de militaire elite daarmee tegen de haren in heeft gestreken.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Sociologe Pinar Selek vrijgesproken
Lees ook:Onduidelijkheid over de immuniteit van verkozen parlementsleden
Lees ook:Top 10 bezienswaardigheden Istanbul
Lees ook:Verdachte moord crèchehoudster voor rechter
Lees ook:Opsporingsverzoek aan Interpol rond oud-burgemeester van Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>