Opsporingsverzoek aan Interpol rond oud-burgemeester van Istanbul

Een rechter in Istanbul heeft een opsporingsverzoek gericht aan Interpol in verband met de oud-burgemeester van Istanbul Bedrettin Dalan.

De rechter verwacht van Interpol dat er een zogenaamde red notice aan de opsporing van Dalan wordt verbonden, wat er op neerkomt dat het de hoogste prioriteit krijgt. Dalan wordt verdacht van betrokkenheid bij het Ergenekon, het geheime netwerk dat volgens aanklagers in Turkije een einde wilde maken aan het regeren van Recep Tayyip Erdogans AK-partij. Dalan bleek voortvluchtig bij een van de arrestatiegolven in verband met Ergenekon. Sindsdien is zijn verblijfplaats onbekend.

Verleden jaar is Dalan nog in Nederland gezien. Op Schiphol en bij het Marriott hotel in Amsterdam. Hij was daar in gezelschap van een persoon geïdentificeerd als Dr. Ilker Kayabeyoglu. Dalan is naast oud-burgemeester van Istanbul tevens oprichter van de Istek Foundation. Op een aan deze stichting toebehorend terrein in het Aziatische gedeelte van Istanbul werd verleden jaar in het kader van het Ergenekon onderzoek een grote hoeveelheid wapens en munitie aangetroffen. Verder werkt Dalan samen met een Russische onderneming die contact voerde met Generaal buiten dienst Levent Ersöz, een andere belangrijke verdachte in het Ergenekon proces. Dalan zou eerder in de VS, Zuid-Amerika en Rusland zijn geweest. Wat hij verleden jaar in Amsterdam uitvoerde is onduidelijk.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Burgemeester ondervraagd in moordzaak Turkse broers
Lees ook:Ergenekon-verdachten stellen zich verkiesbaar
Lees ook:Zware tijden voor de familie Baybasin
Lees ook:Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek moord Hrant Dink
Lees ook:Professor Haberal kijkt naar film

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>