Obama waarschuwt Turkije over wapendeal

obama & erdoganBarack Obama heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan persoonlijk gewaarschuwd dat Turkije de relatie met Israël moet verbeteren. Zoniet komt een afspraak over een wapenlevering op de helling te staan.

Tegelijkertijd wordt Erdogan verzocht om ook de positieve houding tegenover Iran te wijzigen. Dat schrijft de Britse krant Financial Times maandag. Obama zou volgens een anonieme bron aan Erdogan hebben laten verstaan dat men zich in Washington afvraagt of men vertrouwen kan hebben in Turkije als bondgenoot van de VS.

De traditioneel sterke banden tussen Washington en Ankara zijn al een tijdje onderkoeld sinds de Israëlische aanval op een overwegend Turks hulpkonvooi bestemd voor de Gazastrook eind mei. Daarbij vielen negen Turkse doden. Turkije veroordeelde nadien met de scherpste bewoordingen de actie van Israël, een bondgenoot van de VS.

Niet veel later stemde Turkije binnen de Verenigde Naties tegen extra sancties voor Iran. De VS verdenken Iran ervan uranium te verrijken voor de ontwikkeling van kernwapens, maar Teheran ontkent die aantijgingen. Obama tikte Erdogan voor de Turkse houding bij de VN-stemming al op de vingers tijdens de top van de G20-landen in Toronto eind juni.

Als de Turkse houding tegenover Israël, Amerika’s beste bondgenoot in het Midden-Oosten, en Iran niet wijzigt, zou een wapendeal tussen de VS en Turkije in het gevaar kunnen komen. Ankara wil onbemande vliegtuigen van de VS kopen om ze in te zetten in de strijd tegen de separatische Koerdische rebellen van de PKK.

Bron: De Tijd

Lees ook:Turkije gaat niet in op verzoeken Obama
Lees ook:Beraad met Iran vindt plaats in Turkije
Lees ook:Turkse premier: ‘Iran is onze vriend’
Lees ook:Erdogan vecht sancties tegen Iran aan
Lees ook:Obama ontmoet Erdoğan in Washington dinsdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>