Erdogan vecht sancties tegen Iran aan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is van plan de steun van Frankrijk voor nieuwe sancties tegen Iran aan te vechten. Ook wil Erdogan Parijs opnieuw vragen het streven van Turkije naar het lidmaatschap van de Europese Unie te steunen.

Dat bleek uit een interview met Erdogan voorafgaand aan een bezoek aan Parijs. Frankrijk is een van de drijvende krachten achter nieuwe sancties tegen Iran, dat weigert zijn atoomprogramma op te geven. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Amerikaanse president Barack Obama zeiden vorige week dat ze hoopten dat de maatregelen worden goedgekeurd door de Verenigde Naties.

De Turkse premier arriveert dinsdag in Frankrijk en zal woensdag besprekingen voeren met Sarkozy. In het interview met de Franse krant Le Figaro zegt Erdogan dat hij betwijfelt dat meer sancties tegen Iran het land zullen overhalen om de westerse zorgen over zijn nucleaire programma weg te nemen. “Ik denk dat de sancties waarover nu wordt gepraat geen resultaat zullen hebben”, zei de premier. Volgens Erdogan is ook Turkije geen voorstander van kernwapens in de regio, maar heeft Iran wel het recht op kernenergie. Hij is van mening dat er een diplomatieke oplossing moet worden gevonden voor de impasse.

Vorige week, tijdens een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, leek Erdogan niet van zin te zijn om zijn standpunt ten opzichte van Iran te veranderen. Merkel vertelde Erdogan op haar beurt dat Duitsland nog steeds tegenstander is van het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie. Erdogan sprak dinsdag de hoop uit dat Sarkozy het lidmaatschap van Turkije wil steunen.

Frankrijk en Duitsland zijn de felste tegenstanders van een Turks lidmaatschap. Volgens hen heeft Turkije niet snel genoeg hervormingen doorgevoerd.

Bron: Trouw

Lees ook:Turkse premier: ‘Iran is onze vriend’
Lees ook:Turkije gaat niet in op verzoeken Obama
Lees ook:Sancties Iran nadelig voor Turkije
Lees ook:Erdogan bekritiseert Sarkozy over toetreding EU
Lees ook:Erdoğan bezoekt Iran en Irak in oktober

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>