Turkije: Israël moet gestraft worden

Turkije heeft dinsdag opgeroepen Israël te straffen voor de aanval op een internationaal hulpkonvooi voor de Gazastrook. Daardoor vielen ten minste negen doden, onder wie zeker vier Turken.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei dat ‘droge verklaringen met veroordelingen’ niet genoeg zijn. ‘De arrogante, onverantwoordelijke en brutale aanval van Israël, die onrechtmatig was en die respect voor de mens met voeten trad, moet zeker gestraft worden’, aldus Erdogan.

NAVO

Op verzoek van Turkije kwam de NAVO dinsdag bijeen voor spoedberaad. Het bondgenootschap riep Israël op alle mensen en schepen te laten gaan die nog worden vastgehouden.

De Vrijheidsvloot met circa zevenhonderd personen uit meer dan veertig landen aan boord van zes schepen, wilde 10.000 ton hulpgoederen in Gaza afleveren, waaronder papier, cement, medische apparatuur, kleding en geprefabriceerde huizen. Israël had voordat de vloot vertrok al gewaarschuwd, dat het leger zou ingrijpen zodra de schepen de Israëlische wateren zouden binnenvaren. Israël heeft het gebied, dat door de radicale Palestijnse beweging Hamas wordt bestuurd, van de buitenwereld afgesloten.

VN

Na twaalf uur vergaderen kwam de VN-Veiligheidsraad maandagavond (lokale tijd) met een verklaring waarin hij de actie van Israël veroordeelde. De raad eist verder dat er een ‘onafhankelijk, geloofwaardig en transparant’ onderzoek komt naar de aanval van het Israëlische leger op de vloot. Ook eiste de raad dat de honderden opvarenden die nog vastzitten, onmiddellijk worden vrijgelaten.

De uiteindelijke verklaring was in zwakkere bewoordingen opgesteld dan Turkije, de Palestijnen en Arabische landen wilden. Israëls bondgenoot de Verenigde Staten wisten te voorkomen dat de actie van Israël in de sterkste bewoordingen werd veroordeeld en dat de VN een onafhankelijk internationaal onderzoek zouden eisen.

Vuurgevecht

Kort nadat de verklaring van de Veiligheidsraad was gepubliceerd, drongen enkele Palestijnse militanten Israël binnen vanuit de Gazastrook. In de buurt van de kibboets Nirim ontstond een vuurgevecht, waarbij het Israëlische leger zeker twee militanten om het leven bracht. Later werden in het gebied drie Palestijnen gedood, die raketten zouden hebben afgevuurd.

Egypte op zijn beurt besloot de grensovergang met de Gazastrook bij Rafah open te stellen om humanitaire hulp aan de bewoners van de verpauperde kuststrook mogelijk te maken. Ook kunnen mensen die medische hulp nodig hebben daarvoor naar Egypte reizen. De grens blijft voor onbepaalde tijd open.

Tweede boot

Ondertussen is uit Malta weer een boot met hulpgoederen van het konvooi naar Gaza vertrokken . Een tweede boot met circa 35 passagiers sluit zich daar vermoedelijk binnenkort bij aan. Israël heeft al aangekondigd schepen met hulpgoederen weer te verhinderen naar de Gazastrook te varen.

Op grond van het zeeoorlogsrecht is Israël bevoegd om de lading van schepen met goederen voor Gaza te controleren, zo liet demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag weten aan de Tweede Kamer. Het risisco van het breken van de blokkade ligt volgens de minister bij degenen die dat doen.

Bron: de Volkskrant

Turkije: Israël moet gestraft worden

ANP op 01 juni ’10, 19:13, bijgewerkt 01 juni ’10, 20:03
Tayyip Erdogan (AFP)

ANKARA - Turkije heeft dinsdag opgeroepen Israël te straffen voor de aanval op een internationaal hulpkonvooi voor de Gazastrook. Daardoor vielen ten minste negen doden, onder wie zeker vier Turken.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei dat ‘droge verklaringen met veroordelingen’ niet genoeg zijn. ‘De arrogante, onverantwoordelijke en brutale aanval van Israël, die onrechtmatig was en die respect voor de mens met voeten trad, moet zeker gestraft worden’, aldus Erdogan.

NAVO

Op verzoek van Turkije kwam de NAVO dinsdag bijeen voor spoedberaad. Het bondgenootschap riep Israël op alle mensen en schepen te laten gaan die nog worden vastgehouden.De Vrijheidsvloot met circa zevenhonderd personen uit meer dan veertig landen aan boord van zes schepen, wilde 10.000 ton hulpgoederen in Gaza afleveren, waaronder papier, cement, medische apparatuur, kleding en geprefabriceerde huizen. Israël had voordat de vloot vertrok al gewaarschuwd, dat het leger zou ingrijpen zodra de schepen de Israëlische wateren zouden binnenvaren. Israël heeft het gebied, dat door de radicale Palestijnse beweging Hamas wordt bestuurd, van de buitenwereld afgesloten.

VN

Na twaalf uur vergaderen kwam de VN-Veiligheidsraad maandagavond (lokale tijd) met een verklaring waarin hij de actie van Israël veroordeelde. De raad eist verder dat er een ‘onafhankelijk, geloofwaardig en transparant’ onderzoek komt naar de aanval van het Israëlische leger op de vloot. Ook eiste de raad dat de honderden opvarenden die nog vastzitten, onmiddellijk worden vrijgelaten.De uiteindelijke verklaring was in zwakkere bewoordingen opgesteld dan Turkije, de Palestijnen en Arabische landen wilden. Israëls bondgenoot de Verenigde Staten wisten te voorkomen dat de actie van Israël in de sterkste bewoordingen werd veroordeeld en dat de VN een onafhankelijk internationaal onderzoek zouden eisen.

Vuurgevecht

Kort nadat de verklaring van de Veiligheidsraad was gepubliceerd, drongen enkele Palestijnse militanten Israël binnen vanuit de Gazastrook. In de buurt van de kibboets Nirim ontstond een vuurgevecht, waarbij het Israëlische leger zeker twee militanten om het leven bracht. Later werden in het gebied drie Palestijnen gedood, die raketten zouden hebben afgevuurd.Egypte op zijn beurt besloot de grensovergang met de Gazastrook bij Rafah open te stellen om humanitaire hulp aan de bewoners van de verpauperde kuststrook mogelijk te maken. Ook kunnen mensen die medische hulp nodig hebben daarvoor naar Egypte reizen. De grens blijft voor onbepaalde tijd open.

Tweede boot

Ondertussen is uit Malta weer een boot met hulpgoederen van het konvooi naar Gaza vertrokken . Een tweede boot met circa 35 passagiers sluit zich daar vermoedelijk binnenkort bij aan. Israël heeft al aangekondigd schepen met hulpgoederen weer te verhinderen naar de Gazastrook te varen.Op grond van het zeeoorlogsrecht is Israël bevoegd om de lading van schepen met goederen voor Gaza te controleren, zo liet demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag weten aan de Tweede Kamer. Het risisco van het breken van de blokkade ligt volgens de minister bij degenen die dat doen.

Lees ook:Duizenden Israëliërs annuleren vakantie Turkije
Lees ook:Turkije schroeft samenwerking met Israël terug
Lees ook:Turkije laat Israëlisch vliegtuig omvliegen
Lees ook:Turkije eist excuses van Israël
Lees ook:Turkse president wacht op gebaar Israël

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Turkije: Israël moet gestraft worden

  1. MHP

    Nou, Israel moet zekerst gestraft worden, dit is moord en ze moeten niet ontkennen wat ze hebben gedaan want de beelden laten alles zien wat ze hebben gedaan en dat is genoeg, ze moeten niet met smoesjes komen!!

      /   Reply  / 
  2. master_TR

    de joden zijn jarenlang in europa mishandeld en nu doen ze hetzelfde of misschien nog een ergere mishandeling.
    Ik denk dat binnenkort Turkije en Iran samen met andere landen het gaan opnemen tegen Israel.Als dit gaat gebeuren gaat Palestina weer een groot land worden,en er zal geen Israel meer overblijven.

      /   Reply  / 
  3. Leon

    Dit is gewoon wreed, onmenselijk.
    Wat Maxime verhagen zijn commentaar was, vind ik misselijk, het is iemand die de waarheid verdraait.

      /   Reply  / 
  4. Channa

    de joden zijn jarenlang in europa mishandeld en nu doen ze hetzelfde of misschien nog een ergere mishandeling.Ik denk dat binnenkort Turkije en Iran samen met andere landen het gaan opnemen tegen Israel.Als dit gaat gebeuren gaat Palestina weer een groot land worden,en er zal geen Israel meer overblijven.
    +1

      /   Reply  / 
  5. Site finance

    de joden zijn jarenlang in europa mishandeld en nu doen ze hetzelfde of misschien nog een ergere mishandeling.Ik denk dat binnenkort Turkije en Iran samen met andere landen het gaan opnemen tegen Israel.Als dit gaat gebeuren gaat Palestina weer een groot land worden,en er zal geen Israel meer overblijven.+1
    +1

      /   Reply  / 
  6. Cees Libanees

    Zolang een groot gedeelte van het Israelische Parlement en de Israelische bevolking zich onmenselijk blijft opstellen tegen de Palestijnse bevolking, die na de Balfour-verklaring verdreven zijn van hun geboortegrond, zal er geen einde komen aan het conflict.
    In plaats van de Palestijnse bevolking te vervolgen en te vernederen zou men de dialoog moeten zoeken, terreur roept alleen maar meer terreur op.
    Weg met de muur, stop de omsingeling van Gaza en laat de palestijnen in rust hun geboortegrond bewerken, de zionisten zijn de bezetter, wat de joden in WW II is gebeurd mag geen excuus zijn hetzelfde te doen met een ander volk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>