13-jarige naar gevangenis na beledigen Erdoğan

Een 13-jarige jongen was zo stom of dapper om de Turkse premier te beledigen. Turkije regeert in dit geval niet met zachte hand.

Een 13-jarige jongen die “Moge God je vervloeken” riep, toen de auto van de Turkse premier voorbij reed in de provincie Aydın bij de Egeïsche Zee, is aangeklaagd voor het “beledigen van een ambtenaar gebaseerd op zijn functie”. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij voor tenminste een jaar de gevangenis ingaan.

De jongen, die toegaf de opmerking naar premier Recep Tayyip Erdoğan te hebben gemaakt, heeft op zijn beurt een aanklacht ingediend tegen de premier waarin hij hem beschuldigt van mishandeling. In de beschuldiging tegen de jongen stond dat de aanklager hem had beschuldigd van twee maal schreeuwen naar de premier, toen Erdoğan hem voorbij reed in zijn offciële auto. Argumenterend dat de jongen in staat is kwaad en goed van elkaar te scheiden, heeft de aanklager gepleit voor tenminste een jaar gevangenisstraf.

De advocaat van de jongen daarentegen diende een aanklacht in tegen Erdoğan, die nadat de 13-jarige jongen naar hem had geschreeuwd, zijn lijfwachten opdroeg de jongen naar hem toe te brengen. De advocaat zei dat de jongen toen heeft gezegd dat hij naar de premier riep, omdat hij hem schuldig achtte aan zijn vaders faillissement. “Mijn cliënt werd een bus ingeduwd, waar de verdachte (de premier), die wat mijn cliënt had gezegd als een belediging opvatte, vroeg waarom hij dit had gedaan”, verklaarde de advocaat in de aanklacht.

“Mijn cliënt vertelde hem dat hij hem niet mocht. Ondertussen lag de hand van de verdachte op de nek van mijn cliënt. De verdachte kneep toen in het zachte deel van zijn nek en duwde hem weg. Hij vertelde zijn lijfwachten de jongen eruit te gooien.” De advocaat heeft verzocht om nader onderzoek voor het mishandelen van de jongen.

Bron: Hürriyet Daily News & Economic Review, 19 augustus 2009

Lees ook:Rechtszaak tegen 13-jarige na beledigen Erdoğan opgeheven
Lees ook:Turkse president Erdoğan kun je beter maar niet ‘beledigen’
Lees ook:Man gearresteerd na vraag aan Erdoğan
Lees ook:Turkse kok ontkent verkrachting toeristen Marmaris
Lees ook:“Berkin Elvan helemaal niet zo onschuldig”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>