Aantal HIV-positieven in Turkije stijgt

PYD voorzitter Kaykı riep de Turkse autoriteiten op tot samenwerking in de ontwikkeling van hun beschermings-, test- en samenwerkingsprogramma.

De ‘Positive Life Foundation’ (PYD) hield op 3 september een persconferentie in Antalya. De voorzitter van PYD, Arzu Kaykı, riep de Turkse bevolking op: “Doe een test, ken je status. Bescherm zowel jezelf als degenen die je lief zijn”. Kaykı verzocht de autoriteiten: “Laten we HIV/AIDS op onze agenda zetten. De cijfers lopen op. Laat ons meewerken aan de ontwikkeling van jullie programma.” Dr. Rabin Saba van de Akdeniz Universiteit stemde in met de noodzaak van het doen van een test.

“Het is tijd om over HIV/AIDS te praten”

Kaykı, Dr. Rabin Saba, lid van de Akdeniz Universiteit, en advocaat Soner Ustaoğlu, PYD Antalya rechtsadviseur, waren allemaal aanwezig op de persconferentie. Kaykı benadrukte dat de tijd gekomen was om over HIV/AIDS te praten. Ze zei dat er informatie en preventie nodig was in plaats van ongegronde angst. Kaykı drong erop aan dat mensen die besmet zijn contact leggen met de PYD.

Saba openbaarde de huidige cijfers van HIV/AIDS patiënten wereldwijd, in Turkije en in Antalya. Hij verklaarde: “Terwijl wereldwijd nieuwe gevallen afnemen, is er in Turkije sprake van een snelle groei van nieuwe gevallen”. Hij verklaarde nogmaals hoe HIV kan worden overgebracht en beschreef het verloop van de ziekte. “Na besmetting kan het wel 2 tot 13 jaar duren voordat AIDS uitbreekt.”

Saba zei verder dat vooral in Antalya de meeste patiënten al in een vergevorderd stadium zaten, wanneer de diagnose gesteld werd. Saba waarschuwde dat het belangrijk is om een test te doen alvorens dit stadium wordt bereikt.

HIV, mensenrechten en privacy

Advocaat Ustaoğlu, die ook bij de bijeenkomst was, hield een presentatie onder de noemer ‘HIV en mensenrechten’. Hij merkte op dat er geen obstakels zijn voor HIV-positieve mensen op het gebied van werk, huwelijk, het hebben van kinderen en het krijgen van onderwijs. De rechten van HIV-positieven worden beschermd door het artikel over discriminatie in de grondwet.

Ustaoğlu klaagde verder over het feit dat er, ondanks een wettelijke regel hiervoor, persoonlijke gegevens niet vertrouwelijk waren behandeld. Hiermee doelde hij op het recente nieuws over een HIV-positieve rijksambtenaar.

Bron: Bianet

Lees ook:Verhoor Saban B. in Turkije mislukt
Lees ook:Veel verkeersdoden in Turkije begin dit jaar
Lees ook:Turkije wil grootste islamitische universiteit gaan openen
Lees ook:Aardbeving voelbaar in Turkije
Lees ook:Toeriste drinkt zich dood in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>