Agca: opdracht aanslag op Paus kwam uit Vaticaan

AliAgcaShotJohmPallIIMehmet Ali Agca. In Turkije kende men deze grijze wolf al door de moord op de journalist Abdi Ipekci in 1979. De rest van de wereld leerde hem kennen nadat hij twee jaar later Paus Johannes Paulus voor zijn noten had geschoten, waarbij de Pontif bijna het loodje legde.

Agca ging vervolgens voor jaren achter de tralies. In Italië en daarna in Turkije, waar hij nog wat tijd tegoed had in verband met de moord op Ipekci. Maar eerder dit jaar kwam hij vrij. Agca kondigde gelijk aan openheid van zaken te zullen geven, met interviews en een boek dat hij tijdens zijn gevangenschap schreef. De verwachtingen waren aanvankelijk niet al te hoog gespannen, aangezien de fascistische terrorist duidelijk malende is. Dat was hij al kort na de aanslag op de Paus, terwijl zijn claim eerder dit jaar de Messias te zijn, er op wijst dat hij nog steeds volslagen maf is.

Qua geloofwaardigheid scoort Agca dus niet erg hoog. Toch zijn er redenen om in ieder geval stil te staan bij zijn verklaringen nu hij eenmaal in de Turkse media verschijnt. Al is het maar omdat hij deze keer niet de religieuze nar uithangt. Dat hij de verantwoordelijkheid voor de moord op Ipekci in de schoenen schuift van zijn grijze wolven broeder Oral Celik, lag een tikkeltje voor de hand, al bestaat er weinig twijfel over dat laatstgenoemde eveneens bij die geruchtmakende moord betrokken was. Zoals Celik ook een rol speelde bij de aanslag op JP II. Verder stelt Agca bij zijn bevrijding uit de gevangenis na de moord op Ipekci, terzijde te zijn gestaan door de grijze wolf Abdullah Catli, al is ook dat niet meer dan een bevestiging van wat reeds bekend was.

Daarna begint het interessanter te worden. Want volgens Agca was hij daarna samen met Catli in Zürich, om daar een ontmoeting te hebben met een Italiaanse fascistenleider, die hij ‘Michele’ noemt. Volgens Agca zou hij door deze figuur zijn aangezet tot de moordaanslag op de Paus. Die Michele komt echter naar voren als een tussenpersoon, want Agca benadrukt dat de uiteindelijke opdrachtgever zich in het Vaticaan bevond. Hij noemt Kardinaal Casaroli en dat is zeker niet zonder betekenis. Casaroli was in de jaren tachtig de tweede man na de Paus en binnen de muren van het Vaticaan bovendien de meest gepassioneerde bestrijder van het communisme in het Oostblok. Casaroli is genoemd als lid van de uiterst rechtse vrijmetselaarsloge P2. Deze club was nauw verbonden aan het beruchte Gladio netwerk dat er een handje van had om extreem rechtse aanslagen aan linkse organisaties toe te schrijven. Zo ging het ook met de aanslag op JP II, want die werd onder aanvoering van de Amerikaanse neoconservatief Michael Ledeen via de Bulgaarse geheime dienst aan het Kremlin verbonden. Later werd die lezing naar het land der fabelen verwezen, uiteindelijk zelfs door JP II zelf.

De recente verklaringen van Agca lijken te bevestigen wat eerder al is gesuggereerd: dat de aanslag op JP II een onvervalste ‘false flag’ operatie was van het soort dat in de jaren zeventig vrijwel aan de orde van de dag was in Italië. Dezelfde strategie ook die recentelijk in Turkije is toegeschreven aan het Ergenekon netwerk, dat om die reden vaak met Gladio is vergeleken. Het zal ons benieuwen wat Agca in zijn boek gaat schrijven. Als hij daarbij verder gaat dan zotte beweringen over zijn Messiaanse missie, kan het zo maar interessante leeskost opleveren. Hij heeft wat dat betreft al een tipje van de sluier opgelicht. Zo zou hij tevens opdracht hebben gekregen om de Sovjet leider Leonid Breznjev te vermoorden. Met informatie van dat kaliber heeft het boek van Agca de potentie van een bestseller. Daar is het hem natuurlijk ook om te doen. Daarmee is de grijze wolf in een geldwolf getransformeerd.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Turk die paus wilde doden komt vrij
Lees ook:Dader aanslag op paus weer op vrije voeten
Lees ook:Mehmet Ali Agca krijgt aanbiedingen voor boek en film
Lees ook:Turk die paus verwondde in januari vrij man
Lees ook:Mehmet Ali Ağca wil paus ontmoeten tijdens bezoek in Turkije

1 Reacties // Reageer

One thought on “Agca: opdracht aanslag op Paus kwam uit Vaticaan

  1. turkiye

    haha 2 grootste Maffia’s Turkije en Italie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>