Turk die paus wilde doden komt vrij

Feb. 27, 1983, Pope John Paul II talks with Mehmet Ali Agca in a Rome prison.Mehmet Ali Agca, de dader van de mislukte aanslag op paus Johannes Paulus II, komt begin volgend jaar vrij. Agca zat de afgelopen 28 jaar vast voor de aanslag en de moord op een Turkse journalist in 1979, maar zal op 18 januari vrijkomen.

Op 13 mei 1981 schoot Agca Johannes Paulus vanuit het publiek neer op het Sint-Pieterplein. De paus werd in zijn buik geraakt. Waarom hij de aanslag pleegde, is altijd onduidelijk gebleven. Agca was lid van de extreem-rechtse Turkse Grijze Wolven, maar hij zou door de Bulgaarse geheime dienst zijn gerekruteerd voor de aanslag. Het regime in dat land voelde zich bedreigd door fel anti-communistische houding van de paus.

Paus bezocht Agca

De paus vergaf Agca voor zijn daad bij een ontmoeting in de Italiaanse gevangenis, twee jaar na de aanslag. In 2000 kreeg hij gratie en werd naar Turkije gedeporteerd, waar hij onmdidellijk werd opgepakt voor de moord op de hoofdredacteur van een Turkse krant, twee jaar voor de aanslag op de paus.

Agca heeft aangegeven na zijn vrijlating eerst naar het Vaticaan te willen reizen om te bidden bij het graf van Johannes Paulus II, in de crypte van de Sint-Pieter. Agca bekeerde zich in de gevangenis tot het christendom. (NOS)

Lees ook:Dader aanslag op paus weer op vrije voeten
Lees ook:Turk die paus verwondde in januari vrij man
Lees ook:Mehmet Ali Agca krijgt aanbiedingen voor boek en film
Lees ook:Mehmet Ali Ağca wil paus ontmoeten tijdens bezoek in Turkije
Lees ook:Agca: opdracht aanslag op Paus kwam uit Vaticaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>