Kou eist zijn tol in Turkije

Niet alleen in Nederland is het de afgelopen weken onwijs koud geweest, ook in Turkije zijn de temperaturen sterk gedaald en dit gaat gepaard met hevige sneeuwval. Dit heeft als gevolg dat de aardgasvoorziening van het land meer en meer wordt aangesproken.
Dat wil ook zeggen dat Turkse inwoners een vrij hoge elektriciteitsrekening tegemoet kunnen zien.

De elektriciteitsvoorziening in Turkije is voor 47% afkomstig van aardgas. De sterke stijging die het nu ziet is als gevolg van het koude weer. Het gaat zelfs zover dat het Ministerie van Energie de gasvoorziening aanzienlijk heeft moeten verhogen.

Dit ging helaas niet zonder slag of stoot. Want het aanbod, afkomstig uit Iran en Azerbeidzjan, daalde in diezelfde koude periode. Dus aan gas komen is momenteel erg moeilijk.
Er wordt zelfs in de meeste elektriciteitscentrales overgeschakeld naar olie. Door de stijging van het verbruik en de daling van het aanbod gaat de prijs ook enorm de hoogte in. Betaalde je eerst voor 1 kWh (kilowattuur) nog 20 tot 25 cent. Betaal je nu tussen de 1 en 2 TL (Turkse Lira). Dat is een behoorlijke stijging in prijs.

Om ook nog een duidelijk verschil aan te geven met vorig jaar; momenteel wordt 192 miljoen kubieke meter per dag gebruikt, terwijl dit in 2011 nog 171 miljoen kubieke meter was.
Zo zie je maar weer, dat bij kou je toch erg afhankelijk bent van je buurlanden.

Lees ook:Citrustelers Mersin weigeren handel tegen lage prijs
Lees ook:Turkije blijft populair
Lees ook:All-inclusive vakantie Turkije populair bij cultuurbarbaar
Lees ook:Meer betalen voor gas en elektra
Lees ook:Bol.com start met verkoop Turkse boeken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>